Cena ruskog gasa za tržište Srbije ostaje nepromenjena

Cena ruskog gasa za tržište Srbije ostaje nepromenjena

25/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon današnjih razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sočiju da će cena gasa za tržište Srbije ostati ista u narednih šest meseci i iznosiće 270 dolara po kubnom metru.

 

Vučić je rekao da je predsednik Ruske Federacije pokazao izuzetno prijateljstvo prema Srbiji, napomenuvši da je Srbija dobila povećanje količine gasa za tih šest meseci.

On je preneo da je sa Putinom razgovarao o velikom broju bilateralnih i međunarodnih pitanja, uz zahvalnost ruskom predsedniku na izuzetnom gostoprimstvu.

Putin je tokom susreta poručio da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

On je takođe, rekao da Rusija očekuje da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poseti Moskvu u decembru.

Prema njegovim rečima, pozicija te zemlje  po pitanju Kosova i Metohije ne zavisi od tekuće političke konjukture.

Podržavamo vašu poziciju o rešenju kosovskog pitanja i nadamo se da će se na kraju pronaći rešenje koje će zadovoljiti interese svih ljudi koji tamo žive, poručio je predsednik Ruske Federacije, ocenivši da se odnosi dveju zemalja razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji koronavirusa.

Govoreći o trgovini, on je naglasio da će Moskva i Beograd do kraja 2021. godine, ne samo prevazići pad trgovinske razmene prouzrokovan pandemijom, već će povećati obim međusobne razmene.

Ona je već porasla preko 20 odsto, u samo devet meseci ove godine. To znači da ćemo, ne samo prevazići recesiju iz 2020. godine, već ćemo takođe povećati obim trgovine, istakao je predsednik Rusije.