Izložba fotografija „Corona-Kruna” Pavela Surovog na Sava Promenadi

Izložba fotografija „Corona-Kruna” Pavela Surovog na Sava Promenadi

15/11/2021 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković

 

Izložba fotografija „Corona-Kruna” proslavljenog umetnika Pavela Surovog biće otvorena u sredu, 17. novembra u 10.30 na najlepšem gradskom šetalištu, Sava Promenadi. Izložba prikazuje arhaične narodne nošnje u jedinstvenom spoju umetnosti i etnologije kroz modnu fotografiju, a organizuje je Etnology Fest 2021 u saradnji sa Belgrade Waterfront-om, Kulturnim centrom „Kisač“ i Slovačkim kulturno-informativnim centrom.

 

 

 

Sve fotografije iz „Corona–Kruna“ kolekcije ispričane su u alegorijama. U prvom planu dominira arhaična slovačka narodna nošnja. Drugi nivo su krune – oglavlja (prava oglavlja, ali i virtuelni oreoli, utkani na starim prekrivačima za krevete), a treći nivo je ezoterično-duhovna alhemija koja otkriva sublimiranu sakrivenu priču i istorijsku pravu ili imaginarnu ličnost unutar same fotografije. Sav umetnički scenario, scenografija, stajling,  izbor ćilima i prekrivača, kombinacija nošnji, boja, sam čin fotografisanja i retuširanje, finalni rezultati projekta „Corona–Kruna“ plod su autora Pavela Surovog tj. njegove kreativnosti, imaginacije i duhovnih i filozofskih razmatranja događaja i ličnosti kroz istoriju čovečanstva.

 

Pavel Surovi je sa ovom etno art izložbom osvojio prvo mesto na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije. Žiri je konstatovao da su fotografije Pavela Surovog kvalitetom u rangu svetskog modnog časopisa Vogue, a da je igra svetla i senki na nivou jednog Karavađa.

 

Izložba „Corona–Kruna“ je uvertira u Etnology Fest 2021, koji se bavi promocijom nematerijalnog kulturnog nasleđa, autora Goge Grubješić. Etnology Fest biće održan od 25. do 27. novembra u tržnom centru Galerija, a počasni pokrovitelj je Tamara Vučić.