Исплата додатних 20 евра 7, 8. и 9. децембра

Исплата додатних 20 евра 7, 8. и 9. децембра

15/11/2021 Off By BERB

Фото: rts.rs

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је од поноћи почела пријава грађана за 20 евра додатне новчане подршке државе која ће бити исплаћена 7, 8. и 9 децембра, а да се до 8 часова ујутро већ пријавило 3.500 грађана.

 

„Обећање које смо дали пре две недеље смо испунили, и 30 евра је исплаћено на рачуне више од 5,7 милиона грађана Србије. Данас у поноћ кренула је и пријава за 20 евра које ћемо исплатити у децембру месецу“, рекао је Мали за РТС.

Како је додао, реч је о последњем делу пакета помоћи грађанима за 2021. годину. Он је појаснио да корисници пензија, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција, као и грађани који су се пријавили за 30 плус 30 евра помоћи, не морају поново да се пријављују за 20 евра.

„Ми смо ову пријаву отворили за оне који су у међувремену постали пунолетни, који су добили држављанство, пребивалиште, који су се предомислили и ипак хоће да добију део помоћи од државе“, рекао је Мали.

Министар је истакао да ће 7. децембра, 20 евра бити уплаћено најстаријим грађанима, примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у Заводу за извршење кривичних санкција, а да ће 8. и 9. децембра и остали грађани Србије добити ту помоћ.

Он је навео да су пријаве почеле данас и да трају до краја новембра на порталу Управе за трезор, на адреси idp.trezor.gov.rs.

„Уложили смо укупно осам милијарди евра кроз три пакета помоћи, да помогнемо нашој привреди и грађанима Србије. Свако обећање које смо дали исплатили смо у дан и у динар. Имамо планирану и пројектовану стопу раста од преко седам одсто само за ову годину, а са друге стране смо сачували макроекономску стабилност“, рекао је Мали.

Он је истакао и да ће удео јавног дуга у БДП до краја године бити до 58,2 одсто, односно испод нивоа Мастрихта од 60 одсто.

„У доба кризе држава је реаговала и показала да је озбиљна и стабилна. Ми смо нашу привреду спасили“, рекао је министар финансија и додао да је најважнија помоћ привреди макроекономска стабилност јер привреда очекује стабилност курса, стабилност плаћања…

Он је навео и да буџетом за 2022. годину није предвиђен нови конкретан пакет помоћи.

„Пратимо ситуацију, гледамо шта се дешава и када је ковид у питању и када је енергетска криза у питању, како бисмо реаговали на време. Оно што је најважније када је у питању буџет за наредну годину је да у њему имамо просечно повећање плата у јавном сектору од 7,3 одсто, односно седам одсто за све запослене, и осам процената за оне који су у војсци, који раде у социјалној служби и за здравствене раднике“, рекао је Мали.

Такође, додао је, предвиђено је и повећање пензија 5,5 одсто по швајцарској формули, а свим пензионерима ће бити исплаћено и по 20.000 динара у фебруару, чиме се долази до 11,2% повећања пензија у 2022. години у односу на ову годину.

 

„Имамо и повећање минималне зараде од 9,4 одсто, па тако минимална зарада од 1. јануара иде на преко 35.000 динара, односно 300 евра“, рекао је Мали и оценио да је то подршка грађанима и њиховом животном стандарду.

Подсетио је да је планираним капиталним буџетом за наредну годину предвиђено више од 480 милијарди динара за ауто-путеве, улагања у болнице, школе…

„То је наша подршка привреди у смислу подстицају развоја које ми као држава дајемо, и то се показала као успешна политика с обзиром да очекујемо ове године раст од преко седам одсто нашег БДП-а“, рекао је Мали.

Он је подсетио и да је је за следећу годину пројектован раст од 4,5 одсто.

„Србија побеђује у економији и остварује никада више стопе раста упркос огромној глобалној кризи која је изазвана ковидом 19, што показује и озбиљност и правичност наше економске политике“, рекао је Мали.

Говорећи о инфлацији, Мали је истакао да она неће прелазити пројектовану горњу границу.

„Оно што каже ММФ и остале институције је да ће се инфлација у другом кварталу наредне године смањивати, тржиште ће се стабилизовати, смириће се ситуација“, рекао је Синиша Мали.

Како је истакао, реч је о инфлацији која је увезена споља због цене енергената и прекида у ланцима снабдевања који су изазвани Ковидом 19, али се очекује смиривање на том пољу.