Србија и Русија јачају сарадњу на стратешким основама

Србија и Русија јачају сарадњу на стратешким основама

15/11/2021 Off By BERB

Фото: Александар Радовановић

 

Министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић састао се са министром индустрије и трговине РФ Денисом Мантуровим са којим је разговарао о даљем јачању односа Србије и Русије на стратешким основама.

 

 

 

Поповић је истакао да је предстојећа посета председника Србије Александра Вучића Москви, планирана за 25. новембар, прилика да две земље потврде најбоље политичке и економске односе који су достигли највиши ниво у историји. „Очекујемо да током сусрета председника Вучића и председника Путина буду потписани бројни билатерални споразуми, а свакако најважнији од њих је онај за снабдевање Србије природним гасом из Русије. Осим тога, припремају се и други споразуми који ће економску сарадњу две земље подићи на још виши ниво, али и отворити нове перспективе развоја односа Србије и Русије у области истраживања, иновација, медицине“, рекао је Поповић.

Он је истакао да је Русија братска држава и поуздан партнер Србије, који нашу земљу није оставио на цедилу у најтежем моменту њене борбе против корона вируса. „Захваљујући председнику Александру Вучићу и председнику Владимиру Путину, Србија данас производи на својој територији руску вакцину Спутњик В, и једна је од најбоље снабдевених земаља руском вакцином на свету“, рекао је Поповић.

Поповић и Мантуров потврдили су да је српска страна покренула процедуру за регистрацију вакцине Спутњик Лајт у Републици Србији, чиме ће Србија постати прва земља у Европи која примењује ове високо ефикасне „бустер“ вакцине.

Двојица саговорника разговарали су и о другим пројектима од значаја за две државе, а пре свега у области саобраћаја, инфраструктуре и енергетике, а за које се очекује да буду потврђени на највишем нивоу током сусрета двојице председника у Москви.

Поповић и Мантуров састали су се у оквиру сајма авијације “Дубаи Ер Шоу”, који се ове недеље одржава у Дубаију, а на којем се представљају готово сви водећи произвођачи војне и цивилне авиоиндустрије.