Stefanović sa potomcima ratnika Srbije iz Prvog svetskog rata

Stefanović sa potomcima ratnika Srbije iz Prvog svetskog rata

10/11/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Povodom Dana primirja, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas u Vojnom muzeju sa predstavnicima udruženja potomaka i poštovalaca ratnika Srbije iz Prvog svetskog rata. Ministar Stefanović je istakao da nikada ne smemo zaboraviti koliku su žrtvu naši preci podneli za slobodu i da smo im dužni da gradimo još jaču Srbiju.    

 

 

Ministar Stefanović se ovom prilikom zahvalio udruženjima na prilici da zajedno obeleže ovaj veliki dan, ali i zato što neguju slavnu tradiciju našeg naroda koja nikad ne sme da se zaboravi.

– Obeležavamo Dan primirja, ali je to svakako dan velike pobede. Naš narod je pobedio, oslobodio je svoju otadžbinu i naš narod je za to platio užasno visoku cenu. Naučio je na strahote tokom vekova na ovim prostorima, ali je Prvi svetski rat bio posebno težak, zato što je u njemu toliko strašno stradalo i civilno stanovništvo. To je nešto što, takođe, ne smemo da zaboravimo – rekao je ministar.

On je podsetio na slavu naše vojske, koja je odnela prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

– Srpska vojska nije bila velika, ali je izdržala udarce mnogo silnijih i snažnijih neprijatelja i porazila ih. I te prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu bile su upravo pobede srpske vojske. Nemački general August fon Makenzen je svojoj vojsci rekao „Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front, na Srbiju, a Srbi su narod koji voli svoju slobodu i koji se bori i žrtvuje do poslednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspehe“. Ovo je reč neprijatelja, neprijatelja koji je čak morao da oda počast i našoj zemlji i našoj vojsci – naglasio je ministar Stefanović.

 

Kako je dodao, i to govori kakvi su naši preci bili vojnici s obzirom da im je i neprijatelj iskazivao poštovanje.

– Moj pradeda je nosilac Albanske spomenice, ali verujem da sva predanja koja se prenose u našim porodicama i sve što možemo da pročitamo u knjigama nisu ni mali deo onoga kakvi su zaista heroji srpski vojnici bili. Ti ljudi su nam dali slobodnu Srbiju, u kojoj mi danas možemo da gradimo puteve, bolnice, škole… Baš poput Natalijine ramonde naša je Srbija posle svih bitki i stradanja uskrsnula i danas ide nezaustavljivo putem napretka i razvoja. I dužni smo našim precima da svi zajedno činimo sve što možemo da gradimo još jaču Srbiju, u kojoj naša deca imaju budućnost – rekao je Stefanović.

Kako je istakao, svesni njihovog značaja, danas gradimo i čuvamo mir i stabilnost i u našoj zemlji i u čitavom regionu.

– To je ono što danas rade i predsednik Srbije i Vlada Srbije i ono čemu svi zajedno moramo biti posvećeni. Moramo sačuvati skupo plaćenu slobodu i  nikada ne smemo zaboraviti koliku su žrtvu za nju podneli naši preci.  Dužni smo da nikada ne zaboravimo naše heroje, da ih se uvek ponosno sećamo. Neka je večna slava našim herojima – rekao je ministar.

Svečanosti u Vojnom muzeju prisustvovali su članovi Kolegijuma ministra odbrane i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca. Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se 11. novembra, u znak sećanja na dan kada je 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu potpisano primirje čime je okončan Prvi svetski rat.