Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele

Dodeljeni ugovori lokalnim samoupravama za solarne panele

05/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije i 37 lokalnih samouprava potpisali su danas u Vladi Srbije ugovore o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela, a vrednost projekta iznosi približno 390 miliona dinara.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je, uručujući ugovore, da je država sufinansiranjem zamene stolarije i ugradnje solarnih panela pokrenula proces koji će u našoj zemlji trajati narednih nekoliko godina.

To je proces zdravije, održivije i zelene Srbije, i to ne znači samo zelenu tranziciju u oblasti energetike, nego i potpunu promenu svega što ćemo raditi i načina na koji ćemo proizvoditi i funkcionisati u narednim decenijama, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da se 37 lokalnih samouprava potrudilo da ispuni uslove da se pojavi na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike za subvencionisanje postavljanja solarnih panela.

One su pokazale jasnu svest o tome da neke stvari moramo da menjamo kada su u pitanju energetika i trošenje toplotne i električne energije, i da uopšte nema nijednog razloga za to da Srbija, koja ima ogroman broj sunčanih dana, ne pronađe uslove da to iskoristi i pomogne svojim građanima da postave solarne panele na svojim kućama, poručila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, projekat zamene stalarije i projekat ugradnje solarnih panela rezultat su zajedničkog rada Ministarstva i lokalnih samouprava, pri čemu će sledeće godine biti još više takvih javnih poziva i svako domaćinstvo u našoj zemlji će imati mogućnost da zameni stolariju ili postavi solarni panel.

Cilj ovog programa je unapređenje energetske efikasnosti i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima. Do 50 odsto investicije za ugradnju solarnih panela obezbeđuju država i lokalne samouprave, a 50 odsto sami građani kao kupci.

Sredstva na javnom pozivu dobilo je 37 gradova i opština, a ukupna vrednost programa iznosi oko 390 miliona dinara.

Od toga 25 odsto finansiraju lokalne samouprave, 25 odsto Ministarstvo rudarstva i energetike i 50 odsto građani.

Maksimalna snaga solarne elektrane koja se finansira sa 50 odsto sredstava jeste 6 kW, očekivana proizvodnja električne energije iz oko 500 solarnih panela je 3.000 MWh, dok će se 3.300 tona manje ugljen-dioksida emitovati proizvodnjom struje iz solarnih panela.

Među gradovima i opštinama koji su dobili sredstva na javnom pozivu su Kraljevo, Bojnik, Bosilegrad, Prijepolje, Svilajnac, Užice, Ivanjica, Vladimirci, Sečanj, Vranje, Rača, Vrnjačka Banja, Jagodina, Pećinci, Kragujevac, Novi Pazar, Smederevo, Bor, Novi Sad, Zemun, Aleksinac i Apatin.