Успешно изведена оперативно-тактичка вежба „Систем 2021“

Успешно изведена оперативно-тактичка вежба „Систем 2021“

05/11/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Припадници Сектора за ванредне ситуације и други субјекти заштите и спасавања приказали су данас, кроз оперативно-тактичку вежбу „Систем 2021“, која је одржана на 50 локација у 24 града и 26 општина у Републици Србији, увежбаност, способност, садејство и спремност да заштите грађане и њихову имовину у случају ванредне ситуације.

 

 

Изасланик Председника Републике Србије Александра Вучића, командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова Александар Вулин, истакао је да је највећа вежба цивилне заштите и Сектора за ванредне ситуације, од како је настала модерна Србија, успела и да је показала ефикасност, способност свих субјеката задужених за реаговање у ванредним ситуацијама.

 

Министар Вулин, који је присуствовао вежби спасавања и евакуације грађана на Дрини код Лознице, нагласио је да Србија може да буде мирна и сигурна, јер о њој има ко да брине, чак и у тренуцима највећих катастрофа.

 

„Председник Александар Вучић ми је пре годину дана наредио да се организује оваква вежба, у којој ћемо видети како сви заједно функционишемо и како сви делови нашег друштва који треба да заштите наше грађане могу и требају заједно да раде. Поносан сам што смо и то наређење и задатак испунили“, рекао је министар Вулин и захвалио се свим учесницима вежбе.

 

 

Прецизирао је да је вежба изведена на 50 локација на територији читаве државе,  да су вежбане реалне ситуације и да је по извештајима које је добио, све прошло како треба, нико није повређен и сви планови су у потпуности испуњени.

 

На вежби на Дрини са српским ватрогасцима, учествовали су и припадници цивилне заштите Републике Српске, а присуствовали су и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

 

 

„Са нама су наша браћа из Републике Српске и ја им се захваљујем на учешћу. Показали смо да између Срба не може и не треба да буде границе, а да смо посебно ту једни за друге када год треба и где год треба“, нагласио је министар Вулин.

 

У оперативно-тактичкој вежби спроведеној на територији целе Србије учествовало је 8.000 људи, припадника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, Војске Србије, Горске службе спасавања, Српско-руског хуманитарног центра, субјеката и снага јединица локалне самоуправе, водопривредних предузећа, посебних организација и органа.

 

Током вежбе субјекти и система заштите и спасавања приказали су спремност и садејство у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће.