Preporuke suprotne zvaničnoj medicini narušavaju zdravlje i život građana

Preporuke suprotne zvaničnoj medicini narušavaju zdravlje i život građana

02/11/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da lek „ivermektin“ nije registrovan za ljudsku upotrebu, već da se koristi u veterini, istakavši da su smenjeni zdravstveni radnici na rukovodećim položajima koji su ovaj lek preporučili ili prepisali.

Lončar je, na konferenciji za novinare povodom prvih godinu dana rada Vlade, komentarišući Viber grupu u kojoj neki lekari građanima preporučuju taj preparat kao lek protiv koronavirusa, ukazao na to da ti lekari neće više biti u prilici da takve stvari rade, bar ne kao zvanični predstavnici zdravstvenog sistema, jer je Srbija ozbiljna država.

On je naveo da je u poslednjih nekoliko dana stiglo desetak prijava na Viber broj Ministarstva zdravlja, na koji građani mogu da prijave lekare koji ne preporučuju vakcinaciju.

Oni su procesuirani i nadam se da će do kraja ove ili tokom sledeće nedelje to dobiti epilog, rekao je Lončar i naglasio da će se u Srbiji poštovati zvanična medicina, a da će se smatrati da svi oni koji rade suprotno tome narušavaju zdravlje i život građana.

Ministar je istakao da se nakon uvođenja kovid propusnica beleži porast broja vakcinisanih među mladima, pri čemu je ponovio da je jedino rešenje za koronavirus vakcinacija.

Kako stvari sada stoje, ta vakcinacija će morati da bude na svakih pet-šest meseci ako želimo da stavimo epidemiju pod kontrolu i drugi način ne postoji, rekao je Lončar.

On je uputio poziv građanima da se vakcinišu i protiv koronavirusa i protiv sezonskog gripa, a medijima da ne daju prostor protivnicima vakcinacije.

Ministar je rekao i da epidemijska situacija u Srbiji nije nimalo naivna i da će Krizni štab zasedati u toku nedelje.

Uveravam građane u to da ćemo uraditi sve da se smanji broj ljudi u bolnicama i na respiratoru. Bolnice su nam potrebne i za druge pacijente, a osoblje i lekari su premoreni jer ovo predugo traje, predočio je on.

Siguran sam u to da ćemo doneti mere u interesu svih, pre svega da zaštitimo živote građana i da pomognemo zdravstvenom sistemu, poručio je ministar.