Традиционално пријатељство и одлична сарадња Србије и Грчке

Традиционално пријатељство и одлична сарадња Србије и Грчке

02/11/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Атини са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, и том приликом пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и захвалио на подршци коју Грчка пружа нашој земљи.

 

 

Традиционално блиски и добри историјски односи, менталитетска и духовна блискост наша два народа крунисани су, према речима министра Селаковића, 2019. године Споразумом о стратешком партнерству.

 

Стратешки партнери треба једни друге да помажу и Србији је била част да помогне грчким пријатељима када им је било тешко током недавних пожара, рекао је Селаковић, истакавши да ће братски грчки народ увек моћи да рачуна на помоћ српског народа.

 

„Грчка подршка је присутна у за два нама изузетно битна питања, једно је подршка питању од виталног значаја, а то је подршка нашем територијалном интегритету и суверенитету када је реч о Косову и Метохији, и изражавамо наду да ће се та подршка наставити. Друго је подршка нашем чланству у ЕУ“, казао је Селаковић.

 

Према његовим речима, Грчка је од самог почетка чврсто на позицији подршке чланству читавог западног Балкана у ЕУ, на чему је Србија веома захвална.

 

Министар Селаковић је на састанку изразио задовољство узлазним трендом односа и сарадње две земље, додавши да Србија изузетну важност придаје политичком дијалогу на највишем нивоу са пријатељском Грчком, те да очекујемо скору реализацију посета највиших грчких званичника.

 

Селаковић је изразио очекивање и да ће се по смиривању епидемиолошке ситуације одржати Четврти састанак Високог савета за сарадњу две земље.

 

Министар је похвално говорио о економској сарадњи две земље, рекавши да смо веома  задовољни што је Грчка један од највећих инвеститора у нашу привреду, и упутивши позив грчким компанијама да наставе да улажу у Србији.

 

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу захвалила на несебичној помоћи Србије у време летошњих пожара, оценивши је као доказ дубоких пријатељских односа две земље и народа.

 

Сакеларопулу је истакла да Србија и Грчка одржавају редовне везе на виском и највишем нивоу и да постоји велики простор да се билатерална сарадња ојача и учини још бољом.

 

„Грчка жели стратешки да помаже Србији, а самит у Солуну одржан 2003. године је добра основа за улазак западног Балкана у ЕУ. Мислимо да је то једини пут за безбедност и стабилност у региону и добробит свих његових народа“, рекла је председница Сакеларопулу.