Мали: Буџет сутра на Влади Србије, повећање пензија, плата и минималне зараде

Мали: Буџет сутра на Влади Србије, повећање пензија, плата и минималне зараде

02/11/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија Синиша Мали најавио је да се пред Владом Републике Србије сутра наћи буџет за 2022. годину, а којим се, између осталог, предвиђа повећање пензија, плата и минималне зараде, као и рекордна издвајања за капиталне инвестиције.

 

„Планирали смо повећање плата за све запослене у јавном сектору, при чему ће запослени у здравству, војсци и социјалним службама добити повећање од око осам одсто, а остали око седам процената што је у просеку око 7,3 одсто“, рекао је Мали гостујући на телевизији Пинк.

 

Додао је и да је реч о још једној потврди да тежимо расту животног стандарда из годину  у годину. Он је подсетио и да ће минимална зарада од 1. јануара бити већа за чак 9,4 одсто, те да ће износити 35.012 динара, чиме се подстиче раст и осталих зарада.

 

„Пројектовали смо да ће просечна зарада у Србији до краја године бити 618 евра и то обећање испуњавамо. Просечна зарада расте из месеца у месец“, рекао је Мали.

 

Синиша Мали је истакао и да су буџетом планиране никада већа средства за капиталне инвестиције, чак 486 милијарди динара. Према његовим речима, то потврђује да смо у доба економске кризе и пандемије стабилни, да  имамо новца и да не одустајемо од наше визије да кроз раст животног стандарда, повећање плата и пензија утичемо на потрошњу, а са друге стране, да кроз капиталне инвестиције још више убрзавамо раст БДП-а.

 

Мали се осврнуо и на ребаланс буџета који је усвојен прошле седмице, и подсетио да имамо неупоредиво бољи резултат него што је планирано.

 

„За десет месеци ове године имамо дефицит у буџету од 98 милијарди динара. Планирали смо 300 милијарди динара, што значи да је много бољи резултат него што смо планирали“, рекао је Мали и напоменуо да и председник Александар Вучић очекује да се ауто-путеви и брзе саобраћајнице које градимо, а тренутно их је седам, што пре заврше, као и да се убрзају радови на изградњи канализационе мреже, фабрика за пречишћавање отпадних вода…

 

Подсетио је да су планирана и велика улагања у спорт и изградњу спортских објеката. Напоменуо је да ће бити уложена знатна средства и за реконструкцију Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, као и за домове здравља широм Србије.

 

„Упркос највећој пандемији икада и здравственој и глобалној економској кризи, Србија се одговорно понаша. Када год имамо простора, ми инвестирамо, радимо оно што деценијама нико није урадио, да завршимо велике пројекте како би што пре порастао квалитет живота грађана“, навео је он и објаснио да капиталне инвестиције обезбеђују нова радна места, а са друге стране раст животног стандарда кроз повећање плата и пензија.

 

Мали је напоменуо да се Србија гради и да се од тога не одустаје, те да је веома поносан на нови брзи воз, који ће ићи 200 километара на сат, што је слика успешне земље.

Како је истакао, метро је такође слика успешне Србије, а сутра ће бити потписан уговор о почетку изградње инфраструктуре на Макишком пољу са кинеском компанијом „Power China“.

 

„Ми ћемо у наредних десет до 15 дана кренути са радовима на изградњи прве линије метроа, што је још једно обећање које испуњавамо. Дакле, у новембру крећу радови, а сутра потписујемо уговор. То је велики пројекат, битан за грађане Београда. Сан који смо сањали деценијама и који сада остварујемо. А то је с друге стране и доказ да велике снове можемо да остваримо. Прва линија ће бити готова и у функцији 2028. године, а 2030. године друга линија. Очекујем да ћемо 2023. године почети да градимо ту другу линију метроа“, рекао је Мали.

 

Додао да ће Београд имати три линије метроа, које ће у потпуности бити синхронизоване, а и повезане са постојећом мрежом БГ воза.

 

„Дакле БГ воз, плус метро, то је тај шински систем који ће нам дати могућност да унапредимо саобраћај у Београду, а то је и веома важно и за унапређење екологије“, објаснио је он и додао да ускоро крећу и припремни радови на изградњи инфраструктуре за Национални стадион.

 

Осврнуо се и на нови систем фискализације који се уводи, и навео да је у току транзициони период.

 

„Даје се могућност свима који су фискални обвезници да издају фискалне рачуне и преко мобилних телефона, таблета, да идемо у корак са временом, са иновационим технологијама. Са друге стране, нећемо више имати папирне ролне за чување, а ефикасније ћемо се борити против сиве економије“, истакао је Мали.

 

Напоменуо је да ће нови систем фискализације обезбедити и више новца у буџету, због чега ће и плате и пензије бити веће, а биће и више новца за капиталне пројекте.

 

„Транзициони период је кренуо јуче и траје до краја априла следеће године. Позивам све фискалне обвезнике, нашу привреду да крену са имплементацијом тог новог система што пре. Неће имати додатне трошкове, јер смо обезбедили субвенције. Сваке недеље их исплаћујемо онима који се пријаве за набавку нових фискалних уређаја. Предвиђено је давање државе од 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају“ подсетио је Мали.

 

Када је реч о старијим моторним возилима, Мали каже да ће уз буџет одбранити и измене Закона о употреби, ношењу, коришћењу добара како би се исправила неправда да старија возила, која имају велику кубикажу плаћају огроман порез приликом регистрације.

 

„Не желим да подстакнем људе да купују стара возила која нису еколошки прихватљива, али потребно је да исправимо неправду, а то су огромне разлике између нових и старих возила. Примена нових прописа би требало да буде од 1. јануара следеће године“, објаснио је он и додао да је то још једно од обећања које ће бити испуњено.

 

Он се осврнуо и на исплату помоћи од 30 евра, која је почела јуче уплатом на рачуне свих пензионера, корисника социјалне помоћи и онима који служе затворску казну, док ће данас и сутра новац бити на рачунима осталих пунолетних грађана. Навео је да је помоћ опредељена за укупно 5,7 милиона грађана.

 

Министар је рекао да грађани у децембру могу очекивати и додатних 20 евра помоћи и подсетио да сви који су се пријавили за 30 плус 30 евра нема потребе поново да се пријављују, пошто ће помоћ аутоматски бити уплаћена на њихове рачуне. Објаснио је и да они који се нису пријавили, а који су у међувремену постали пунолетни, могу да се пријаве за ту помоћ од 15. до 30 новембра.

Мали је истакао да је држава свако обећање које је дала и испунила и напоменуо да је за три пакета помоћи, држава укупно издвојила око осам милијарди евра за помоћ привреди и грађанима.

 

„У кризи, када многе земље нису знале како да реагују, када су људи остајали без посла, када су фабрике затваране, Србија није имала тај сценарио. Прошле године имали смо пад БДП-а од 0,9 одсто, а ове године ћемо имати раст већи од седам процената. По тим резултатима, Србија је сасвим извесно у прве три економије у Европи“, закључио је он.