Србија прва у Европи постаје део Светског логистичког пасоша

Србија прва у Европи постаје део Светског логистичког пасоша

02/11/2021 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић, МГСИ

 

Уз Светски логистички пасош Србија постаје једна од двадесет земаља на свету и једина земља у Европи која ће моћи да дистрибуира своје производе по повољнијим условима, истакао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом потписивања Меморандума о разумевању са компанијом DP World у оквиру Eкспо 2020 у Дубаију.

 

 

Меморандум о разумевању којим се омогућава придруживање Србије мрежи Светског логистичког пасоша (World logistic passport – WLP) потписали су испред Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, испред Привредне коморе Србије председник Марко Чадеж и генерални директор мреже Светског логистичког пасоша Мајк Баскарн.

 

,,Данас смо урадили један велики посао за Србију и град Нови Сад, настављамо да развијамо водну инфраструктуру, улажемо у водни саобраћај. Захваљујући данашњем Меморандуму о разумевању компаније из Србије ће имати много боље логистичке услове да развијају своје пословање. Сви знамо да је логистика основа сваког бизниса, захваљујући овом кораку ми ћемо омогућити нашим компанијама да имају много мање трошкове и да имају много веће тржиште за своје производе” рекао је Момировић.

 

Придруживањем Србије мрежи Светски логистички пасош, српске трговинске и логистичке компаније ће добити  приступ сектору погодности код партнера ове мреже у Дубаију, што ће допринети њиховој већој конкурентности, економској отпорности и глобалној повезаности.

 

 

,,Пројекат DP World Светски логистички пасош омогућава српској привреди смањене трошкове транспорта и да брже стигну до тржишта света. Нашим компанијама обезбеђујемо једну нову логистичку линију којом могу да скрате за осам до 10 дана време пласмана робе на тржишта Африке, земље Залива, Азије и земље Блиског Истока’’ казао је Чадеж.

 

 

Дубаи је једна од највећих платформи ове мреже, са 18 локалних партнера попут DP World и Emirates Skycargo, које трговцима, шпедитерима и логистичарима тренутно нуде 80 погодности, попут јефтинијег и ефикаснијег робног транспорта.