Мир и стабилност у региону услов за економски раст и напредак

Мир и стабилност у региону услов за економски раст и напредак

02/11/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас у Атини са грчким шефом дипломатије Никосом Дендијасом, коме је захвалио на принципијелној и јасној подршци те државе очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Kосова и Метохије, као и на подршци нашим европским интеграцијама. 

 

 

Министар Селаковић је после састанка рекао да Грчка подржава проналажење решења за косовско-метохијски проблем путем дијалога о нормализацији односа који Београд и Приштина воде под покровитељством ЕУ.

 

„Такође, упознао сам грчког колегу са најновијим дешавањима на Kосову и Метохији и свим оним што се дешавало током септембра и октобра”, навео је шеф српске дипломатије.

 

Министар Селаковић је истакао значај стратешког партнерства Србије и Грчке које је озваничено стављањем потписа 2019. године приликом посете председника Александра Вучића Атини и одржавања Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке.

 

“Уверени смо да ћемо и у наредном периоду, када се стекну епидемиолошки услови, да наставимо са овом добром праксом и да организујемо у Београду четврти по реду Високи савет за сарадњу”, рекао је министар Селаковић.

 

Шеф српске дипломатије је рекао да је много области у којима можемо да сарађујемо и изразио уверење да ће се у наредном периоду, а посебно после наредног Високог савета за сарадњу, сарадња Србије и Грчке даље продубљивати и развијати.

 

 

Министар Селаковић захвалио је грчком колеги на топлој добродошлици, искреним и отвореним разговорима, као и на размени мишљења о темама које су од значаја за цео регион и за пажњу коју грчки министар показује према региону западног Балкана.

 

Шеф српске дипломатије је рекао да је на састанку на језгровит и јасан начин приказао оно што јесте спољна политика Србије, не само у борби за наше националне интересе и наше европске аспирације, већ у борби за заштиту мира и стабилности у овом делу Европе, што је услов економског развоја и друштвеног напретка.

 

„Разговарали смо о неколико важних ствари за Србију и Грчку, али и цео регион, о потреби продубљивања и јачања економске сарадње, о чињеници да се радујемо, не само својим, него и економским успесима Грчке која успешно излази из економске кризе и која је опет у прилици да се путем својих инвестиција враћа на српско тржиште и буде присутнија још више”, напоменуо је шеф српске дипломатије.

 

Министар Селаковић је изразио задовољство и тиме што управо у време мандата министра Дендијаса грчко Министарство спољних послова преузима председавање Процесу за сарадњу у Југоисточној Европи, и навео да су током овог месеца планирани догађаји којима ће и лично присуствовати.

 

Према његовим речима, односи Грчке и Србије нису само односи између две државе, и да је много тога заједничког што делимо кроз историју.

 

„Kао што је рекао мој колега – и хвала му на томе – увек смо били на истој страни историје, борили смо се за исти систем вредности, борили смо се да сачувамо суверено право наших народа да одлучују о својој будућности. Уверен сам да ћемо ту добру традицију активно одржавати и у будућности”, поручио је министар Селаковић.

 

Пренео је да је на састанку постигнута сагласност да робна размена мора да се повећа и навео да је она у првих осам месеци ове године нешто већа од 395 милиона евра и да ће, по садашњем тренду, премашити  прошлу ковид пандемијску годину.

 

„Та размена мора да буде на много вишем нивоу. Отуда и апел нашим пословним заједницама да буду охрабрене са наше стране. Имају нашу подршку да наставе сарадњу”, рекао је министар Селаковић.

 

 

Шеф српске дипломатије је нагласио да грчки народ увек може да рачуна на спремност Србије да помогне у ванредним ситуацијама, попут овог лета када је пријатељска Грчка била значајно више него други у региону погођена озбиљним природним непогодама.

 

„Нама је част што смо имали прилику да преко нашег Министарства унутрашњих послова, кроз присуство српских ватрогасаца, помогнемо братском грчком народу у санирању самих пожара и његових последица”, навео је министар Селаковић.

 

Министар иностраних послова Грчке Никос Дендијас поручио је да ће Грчка наставити да пружа подршку европском путу Србије која, како је навео, припада европској породици, као и да Атина подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством Брисела, те да позива све стране на конструктиван приступ у наредним рундама разговора.

 

Дендијас је захвалио председнику Александру Вучићу, Влади Србије и српском народу на помоћи у гашењу летошњих пожара у Грчкој.

 

„Ове године славимо 200 година нове грчке државности. Заједно са Србијом били смо увек на истој страни историје. И данас смо уз српски народ како бисте били неодвојиви део европске породице јер верујемо да ту припадате“, рекао је Дендијас.

 

Према његовим речима, економски односи наших држава су на високом нивоу, а за две недеље ће у циљу сагледавања потенцијала за развој те сарадње Београд посетити помоћник министра за економску дипломатију.

 

Дендијас је пренео да је са министром Селаковићем разговарао и о Косову и Метохији и позвао све стране да конструктивно приступе следећем састанку у Бриселу.