Учешће Србије на „ЕКСПО 2020“ прилика за нова улагања

Учешће Србије на „ЕКСПО 2020“ прилика за нова улагања

01/11/2021 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић отворила је прву инвестициону конференцију на Павиљону Републике Србије под називом ,,Invest in Serbia: Real Estate” која се организује у оквиру 3. тематске недеље ,,Урбани и рурални развој” на Светској изложби ,ЕКСПО 2020 Дубаи”.

 

 

 

Као генерални комесар Републике Србије за Експо и министар трговине, туризма и телекомуникација изузетно сам поносна што имам прилику да отворим прву инвестициону конференцију на Павиљону Републике Србије. Србија је препознала Експо као платформу за учвршћивање постојећих и изградњу нових пријатељстава и сарадњи и веома ме радује што су активности које спроводимо, наше презентације и састанци наше бизнис делегације привукле пажњу читавог света”, рекла је Матић.

Она је додала да је велика заинтересованост за то шта Србија има да понуди у домену инвестиција у сектору некретнина и да ће ова прва инвестициона конференција сигурно резултирати многим новим улагањима и сарадњама.

,,Наступ Републике Србије на Светској изложби у Дубаију показује да је наша земља права инвестициона дестинација где су улагања инвеститора и њихови послови добродошли и сигурни, а циљ у будућности нам је да повећамо привредну сарадњу и проток инвестиција између Србије и УАЕ, али и између Србије и читавог МЕАСА региона”, истакла је Матић.

Током боравка у Дубаију, Матић је била гост и говорила на бизнис форуму у оквиру тематске недеље ,,Урбани и рурални развој” на панелу ,,Урбанизација руралних подручја”. Матић је разговарала о дигитализацији пословања и образовања, развоју дигиталне инфраструктуре у руралу и руралном туризму у доба пандемије у Србији.

,,Дигитализација представља један од приоритета Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Владе Републике Србије и зато настављамо процес системске дигитализације која, поред изградње мреже у руралу, подразумева и наставак дигитализације образовања”, рекла је Матић.

 

На питање о развоју руралног туризма у Србији у доба пандемије и новим пословним иницијативама којима је он допринео, Матић је истакла:

,,Готово је извесно да ће се туризам на рубовима великих градова и сеоски туризам кретати узлазном линијом, што показује и чињеница да је услед пандемије рурални туризам постао водећи туристички производ и у мање развијеним местима источне и јужне Србије. Ова врста туризма резултовала је и покретањем предузетништва и самозапошљавања. Управо се синергија сектора туризма и пољопривреде најбоље осликава у развоју руралног туризма и ми као ресорно министарство препознајемо његов потенцијал и настављамо да кроз различите активности и пројекте подстичемо његов развој”, рекла је Матић.

Поред наведеног, Матић се у Дубаију састала са г. Hatem Dowidar-ом, извршним директором компаније Etisalat Group, као и са г. Bocar Ва-ом, извршним директором Савета SAMENA и комесаром УН за широкопојасни приступ, а такође је обишла и Павиљон Руске Федерације.