Заједничка конференција Србије и Норвешке о обновљивим изворима енергије

Заједничка конференција Србије и Норвешке о обновљивим изворима енергије

01/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Јерном Јелстадом, амбасадором Краљевине Норвешке у Србији, о сарадњи две земље у процесу енергетске транзиције, као и конференцији о обновљивим изворима енергије, инвестицијама у нове енергетске капацитете и току зелене агенде, коју ће Србија и Норвешка заједно организовати.

 

 

„Започели смо процес енергетске транзиције, изменили смо законодавни оквир, имамо потпуно нови Закон о ОИЕ, који је у складу са највишим ЕУ стандардима.  Спремамо и стратешка документа – стратегију развоја енергетике и национални план за климу и енергетику са визијом до 2050. године. План је да до 2040. године добијемо минимум 40 одсто енергије из обновљивих извора. С обзиром на искуства Норвешке када су у питању енергетска транзиција, зелена агенда, коришћење нових технологија у производњи капацитета који користе обновљиве изворе, сигурна сам да ће заједничка конференција омогућити лакши и бржи пут Србије ка достизању циља, а то је да до 2050. године будемо декарбонизована земља. Такође, то ће бити и добра прилика за сарадњу компанија и могућност да норвешке компаније виде потенцијале Србије и наш нови инвестициони план вредан 17 милијарди евра, од чега је више од пет милијарди за ОИЕ. Верујем да за наше две земље постоји огроман простор за сарадњу у области енергетике, посебно ако знамо да зелена агенда даје готово неограничене могућности за инвестиције, радна места, технолошки развој, унапређење животне средине. Верујем да ће конференција бити први, велики корак ка унапређењу сарадње“, рекла је Михајловићева.

Конференцију о будућности ОИЕ заједно ће организовати Министарство рударства и енергетике и Амбасада Краљевине Норвешке у Србији крајем новембра или почетком децембра, а учествоваће и представници међународних финансијских институција, представници јавних предузећа у области производње и дистрибуције енергије.

„Знам колико сте урадили, посебно у области измене законског оквира, и верујем да Србија има важно место у трансформацији енергетског микса у читавој Европи. Један од приоритета Норвешке је заштита животне средине, што отвара могућност да унапредимо сарадњу у овој области, а заједничка конференција је важан корак ка томе, јер ће обухватити и јавни и приватни сектор и моћи ћемо да говоримо о свим аспектима, енергетским, еколошким и финансијским“, рекао је Јерн Јелстад, амбасадор Норвешке.