Srbiju i Kipar vezuju bliskost i solidarnost

Srbiju i Kipar vezuju bliskost i solidarnost

01/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednicom Predstavničkog doma Republike Kipar Anitom Dimitriju, da dve zemlje povezuju čvrsto prijateljstvo, istorijski potvrđena bliskost i solidarnost između dva naroda, utemeljena na punom razumevanju i dugogodišnjoj uzajamnoj podršci.

Brnabić je istakla da Srbija ceni podršku Kipra njenom putu ka EU i aktivno angažovanje na ubrzanju procesa pristupanja Evropskoj uniji država regiona Zapadnog Balkana, smatrajući da jedino takva politika osigurava stabilnost i mir u regionu i Evropi.

Premijerka je, imajući u vidu da je obostrani interes unapređenje odnosa na ekonomskom planu, naročito u trenutku održavanja stabilnosti ekonomija u epidemiološkoj krizi, izrazila očekivanje da će se uspostaviti uslovi i za održavanje treće zajedničke sednice dveju vlada.

Ona je podvukla da Srbija podržava i nastavak saradnje u trilateralnom formatu Srbija–Grčka–Kipar, kao i unapređenje parlamentarne saradnje naših država.

Brnabić je čestitala Aniti Dimitriju na mandatu, pre svega kao prvoj ženi na čelu kiparskog parlamenta i najmlađoj predsednici jedne od najvažnijih institucija u državi.

Predsednica Predstavničkog doma Kipra ponovila je da ova država ima principijelan stav po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ističući da će Kipar nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz punu implementaciju Briselskog sporazuma.