Vučić sa samita u Glazgovu: Mora se još ulagati u obnovljive izvore energije

Vučić sa samita u Glazgovu: Mora se još ulagati u obnovljive izvore energije

01/11/2021 Off By BERB

Izvor: N1, FoNet, Beta/Foto: Tanjug/AP//Alastair Grant, Pool

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je glavna poruka samita COP26 “smanjite ugalj po svaku cenu”, a Srbija da ga nema ne bi imala struje i zato se mora još više ulagati u obnovljive izvore energije da bi mogla da razmišlja o čistijoj životnoj sredini.

Vučić je za TV Pink rekao da će predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen uskoro pozvati ministre energetike zemalja Zapadnog Balkana u Brisel, kako bi se razgovaralo o načinima kako osigurati energetsku bezbednost regiona.

Nešto su niže cene gasa, posle reakcije Vladimira Putina na tržištu, ali i dalje je to veoma visoko, konstatovao je Vučić, u izjavi sa samita COP26 u Glazgovu.

Tu je i pitanje nuklearki i svi će na tome insistirati i to je ključno pitanje ovde. To je čista energija, pitanje je gde i kako na koji način raditi sa nukelarnim otpadom, rekao je Vučić.

Vučić je naveo mogućnost razgovora sa zemljama u okruženju, koje imaju nuklerne elektrane, navodeći da bi Srbija mogla da izdvoji novac za do pet odsto vlasništva u nekoj.

Moraćemo da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida, da ulažemo u obnovljive izvore energije i dajemo više novca, ali time povećamo stopu rasta i mi kao i svi ostali, rekao je Vučić.

Od velikih lidera sa svima sam se pozdravio, samo (američkog predsednika Džozefa) Bajdena nisam ni video još ovde, naveo je Vučić.

On je rekao da se sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem sa kojim je pričao o pitanju nestalih osoba.

Za nas je važno da radimo šta mi možemo, rekao je Vučić, ne možemo da odlučujemo o svetskim pitanjima, ali možemo ovde da vidimo šta drugi rade i tražimo rešenje za Srbiju.

„Nabavili interventno gas iz Mađarske, ali smo to skupo platili“

Mi smo danas imali havariju na gasovodu u Bugarskoj, a od jutros smo na vezi da li možemo da povučemo rezerve gasa iz Banatskog Dvora. Danas smo nabavili interventno pet miliona kubnih gasa iz Mađarske, ali smo to skupo platili, poručio je Vučić.

Energetika postaje ključno pitanje, istakao je on, a ništa to nije bez velikih problema i velikih para.

Vučić je napomenuo da će za pet do sedam godina u celom svetu problem biti hrana.

Vučić je, govoreći o podeli 30 evra punoletnim građanima Srbije, objasnio da se radi o 170 miliona evra, koji „nije bačen“ već je njima podstaknuta potrošnja.

Sledi još 20 evra u decembru, 20.000 dinara za penzionere krajem februara i sledi najvažnije – stalno, stabilno povećanje plata u javnom sektoru i penzija, naveo je Vučić.

Odlaganje sastanka zbog Skoplja?

Vučić se u Glazgovu sastao i sa premijerom Albanije Edijem Ramom, sa kojim je razgovarao o sastanku inicijative „Otvoreni Balkan“ u Beogradu u svetlu ostavke premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva.

„Snažna podrška #OpenBalkan. Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju? Sa @ediramaal u Glazgovu pred početak @cop26uk“, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić se jutros sastao i sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom, konstatujući da Srbija i Slovenija na svim poljima društvenog života unapređuju odnose i saradnju.

 

Razgovori sa Fon der Lajen i Makronom

Vučić je u Glazgovu razgovarao i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

On je na Instagramu izrazio zahvalnost Fon der Lajen „na dugom i veoma sadržajnom razgovoru po svim važnim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropsku uniju“.

„Posebno smo razmotrili sve probleme sa kojima se suočavamo u sferi energetike i sagledali strateške pravce delovanja u toj oblasti“, navodi se na Instagram profilu predsednika Srbije.

Uz ocenu da je u Glazgovu „mnogo prijatelja“, Vučić je u objavio i da mu je uvek zadovoljstvo da razgovara sa predsednikom Francuske Makronom.

„Srbija i Francuska imaju mnogo planova da ojačaju saradnju“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić se tokom prepodneva sastao sa austrijskom kancelarom Aleksanderom Šalenbergom, predsednikom Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom i premijerom Bugarske Stefanom Janevim.

Domaćini konferencije COP26 u Glazgovu su premijer Velike Britanije Boris Džonson i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Dve nedelje intenzivnih pregovora predstavnika gotovo 200 zemalja biće o tome kako se suočiti sa zajedničkim izazovom globalnog zagrevanja.