Pripadnici Vojske Srbije postavili Časni krst na vrhu Titerovac iznad Mileševe

Pripadnici Vojske Srbije postavili Časni krst na vrhu Titerovac iznad Mileševe

30/10/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Pripadnici 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO postavili su danas Časni krst na Titerovac iznad manastira Mileševe u okolini Prijepolja. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović pohvalio je pripadnike RV i PVO koji su uspeli da izvedu ovaj složeni poduhvat i istakao da je ponosan na njih.

„Na vrhu Titerovac, na obronku planine Zlatar iznad manastira Mileševe, uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa mileševskog Atanasija, upravo je postavljen Časni krst. Hrabri momci iz 890. mešovite  helikopterske eskadrile Vojske Srbije, uz podršku drugih kolega iz RV i PVO sa zemlje, uspeli su danas da izvedu ovaj složeni poduhvat. Ponosan sam na sve njih, pokazali su još jednom da za njih nema nesavladivog zadatka i da su uvek spremni da daju sve od sebe kako bi pomogli. Uz srpsku trobojku koja se vijori sa Titerovca, na njegovih više od 950 metara nadmorske visine, od sada je i Časni krst iznad manastira  Mileševe, srednjovekovne svetinje iz prve polovine 13. veka“, napisao je ministar Stefanović na svom Instagram profilu (@nebojsastefanovic).

Zbog nepristupačnosti terena i složenosti zadatka, Eparhija mileševska se obratila Vojsci Srbije kako bi pomogla u podizanju Časnog krsta, čija je težina oko 3.800 kilograma, a visina 11 metara. Na ovom zadatku bila je angažovana posada helikoptera Mi -17, koju su činili major Dragan Marjanović, kapetan prve klase Miroslav Matić, stariji vodnik Danilo Nenadić i zastavnik Zoran Cogoljević. Podršku su im sa zemlje pružali i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade i 98. vazduhoplovne brigade.

Episkop mileševski Atanasije Rakita zahvalio se pripadnicima Vojske Srbije, ističući da bez njihove pomoći ne bi bilo moguće postavljanje Časnog krsta na Titerovcu.

Koordinator zadatka iz Komande RV i PVO potpukovnik Vladimir Grbović istakao je da su zadatku prethodile detaljne pripreme, kako bi se postavljanje Časnog krsta izvelo uspešno. On je naglasio da je u složenim meteorološkim uslovima i zbog nepristupačnog terena, na Titerovac u više naleta izneta potrebna oprema za pripremu postolja Časnog krsta i dodao da je akcija danas uspešno završena uprkos naletima vetra koji je otežavao posao posadi helikoptera.