Slovačka podrška Srbiji po svim važnim pitanjima

Slovačka podrška Srbiji po svim važnim pitanjima

29/10/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: mfa.gov.rs

 

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izrazio je zadovljstvo veoma uspešnom zvaničnom posetom Slovačkoj, koja, kako je naglasio, podržava Srbiju po pitanjima koja su za nas od vitalnog značaja.

Selaković je, sumirajući rezultate dvodnevne posete, rekao da Slovačka pruža Srbiji podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dijalogu Beograda i Prištine, a da je njena podrška našoj zemlji na planu evropskih integracija nedvosmislena, jasna i aktivna.

Šef srpske diplomatije, koji se u Slovačkoj sastao sa predsednikom Vlade Eduardom Hegerom, ministrom inostranih poslova Ivanom Korčokom i potpredsednikom Narodne skupštine Milanom Laurenčikom, naveo je da su svi susreti prošli u otvorenoj, iskrenoj i prijateljskoj atmosferi.

Prema njegovim rečima, jedan od značajnijih susreta je bio i sa slovačkim privrednicima koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiji.

Ministar je rekao da je na tom sastanku bilo skoro 20 učesnika, pritom i predstavnici 11 kompanija koje su zainteresovane da deo poslovanja prenesu i u Srbiju, da budu prisutni na srpskom tržištu, kao i da pokrenu privrednu aktivnost ne samo u oblasti trgovine, nego i u smislu proizvodnje.

To je bio izuzetno dobar sastanak, veoma ozbiljna grupa kompanija. Prvi rezultat je pismo o namerama kompanije Heneken koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih komponenti, a koje se u ovom trenutku uvoze u Srbiju. Ta kompanija je predala pismo o namerama, oni za početak imaju nameru da zaposle oko 100 radnika, naveo je ministar.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je sa predstavnicima slovačke kompanije uspostavljen kontakt i da se odmah uključio sektor za ekonomsku diplomatiju, a da će se u saradnji sa državnim organima Srbije raditi na daljoj operacionalizaciji te investicije.

Selaković je napomenuo da se pojedini radnici iz Srbije, koji su radili u Slovačkoj, vraćaju u zemlju jer za to imaju motiva.

U Slovačkoj se od pre 15 godina, kada je krenula ubrzano da se ekonomski razvija, a to je bilo naročito nakon njenog pridruženja EU, veoma brzo dogodilo da su se kompanije suočavale sve više sa nedostatkom radne snage. U tom trenutku u Srbiji nije bila nimalo sjajna ekonomska situacija i naši ljudi su počeli u talasima da dolaze u Slovačku da rade u industriji, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, danas kada se u Srbiji otvaraju u gotovo svakom našem kraju nove fabriku i kada se grade auto-putevi, jedan broj radnika iz Slovačke počinje da se vraća u Srbiju.

Za sada je to, naveo je šef srpske diplomatije, još uvek u nižem obimu, ali oni sada žele da se vrate jer imaju šansu za zaposlenje i normalan život u Srbiji.

On je istakao da je to ekonomska politika Srbije još od 2014. godine kada je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade, i od tog perioda otvoreno je više od 220 fabrika.

To je fantastičan motiv za naše ljude da ih vraćamo, rekao je Selaković.