Даљи развој политичких и економских односа Србије и НР Кине

Даљи развој политичких и економских односа Србије и НР Кине

28/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је синоћ са државним саветником и министром иностраних послова Народне Републике Кине Ванг Јијем о билатералним односима и начинима и путевима њиховог продубљивања и развоја.

 

 

Премијерка Брнабић захвалила је на помоћи коју је Кина током пандемије корона вируса пружила Србији – стручној медицинској помоћи, опреми и подршци у вакцинацији. То је, додала је Брнабић, само учврстило челично пријатељство две земље које се продубљује и пројектом изградње фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм.

 

Председница владе је истакла и значај сарадње са Кином на пољу развоја инфраструктуре и нових великих улагања кинеских компанија у Србији и поред чињенице да пандемија и даље траје, уз напомену да динамика реализације већине пројеката иде договореним темпом, а да се неки од њих завршавају и брже од рокова предвиђених уговором.

Премијерка је посебну захвалност изразила када је реч о успешној приватизацији Железаре Смедерево, захваљујући којој је, како је нагласила, сачувано више хиљада радних места, као и проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор.

Србија, такође, придаје велики значај и пружа снажну подршку глобалној иницијативи кинеског председника Си Ђинпинга „Појас и пут“ и механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, додала је председница Владе Србије.

Наша амбиција за даљим развојем политичких, економских и свих других односа је велика, рекла је Брнабић и честитала кинеској страни на 100 година од оснивања Комунистичке партије.

 

Државни саветник и министар иностраних послова НР Кине Ванг Ји захвалио је на честиткама и указао да се пријатељство две земље, на равноправним основама, развија у корист оба народа. Кина је, додао је он, спремна да и даље буде истински пријатељ Србији и зато Београд може у потпуности да рачуна на сваку врсту помоћи која буде потребна.

 

Ванг Ји је рекао да простора за сарадњу и даље има, посебно када је реч о робној размени, а с обзиром на то да зна колико је премијерка лично посвећена развоју дигитализације и иновација, Кина и на том пољу стоји у потпуности на располагању Србији.