PREDSEDNIK ITALIJE SERĐO MATARELA GOVORIO NA VANREDNOJ SEDNICI SKUPŠTINE SRBIJE

PREDSEDNIK ITALIJE SERĐO MATARELA GOVORIO NA VANREDNOJ SEDNICI SKUPŠTINE SRBIJE

25/05/2015 Off By

индекс


Ranka Čičak

PREDSEDNIK Republike Italije, Serđo Matarela rekao je danas na vanrednoj sednici Skupštine Srbije da je srećan što je upravo on prvi predsednik Italije koji govori u ovom parlamentu:

– Srbija je krenula teškim putem, odlučna da izabere svoju budućnost i da se vrati na ono mesto koje joj pripada u Evropi. Prilika koja mi je pružena za mene je važna, jer mogu da još jednom pozdravim snažne veze Srbije i Italije. Naša dva naroda, naše dve zemlje su pre svega prijateljske i mogu dugo računati na to prijateljstvo u izgradnji zajedničke budućnosti. Budućnost Srbije, kao i Italije je u Evropi, gde obe po svojoj istoriji, kulturi i vrednostima pripadaju. To su razlozi zbog kojih sam odlučio da dođem upravo u Beograd svega nekoliko meseci posle mog izbora. To je moja prva poseta jednoj zemlji kandidatu za pristup u EU. Želim da naglasim čvrstu podršku naše zemlje svim institucijama Srbije i ekonomskim i političkim i kulturnim i svim najvažnijim težnjama srpskog naroda. U trenutku kada je sva pažnja Evrope i Sveta usredsređena na ozbiljnu krizu i vanredne situacije u Evropi i van nje, moramo voditi računa o ravnoteži, koja još uvek nije u potpunosti ostvarena na Balkanu.
– Integracija Balkana je za Evropu važan čin.
Matarela je rekao da svi narodi ovog regiona treba da postanu evropski narodi. Naglasio je slobodu, mir i demokratiju kao osnovu evropske politike:
– Osećam da je integracija u Evropu za Srbiju veoma važna. Srbija je u trenutku kada je moglo biti lako slušati sirene evroskepticizma i anahronih nacionalizama umela da da prednost ovom evropskom putu i to zahvaljujući političkoj evoluciji značajnih razmera. Ostvarene su reforme i po cenu velikih teškoća za srpski narod. Pokrenut je istorijski dijalog u normalizaciji odnosa sa Prištinom. Evropa je podržala srpske napore i otvorila pregovore o pristupanju 2014 godine. Nema sumnje da će Beograd umeti da odgovori na očekivanja i da će odgovor EU biti pozitivan. Sa velikim poverenjem gledamo na upornost kojom Srbija sledi svoj evropski cilj.
Italija će pružiti Beogradu i celom regionu svu svoju podršku u evropskim integracijama – kaže Matarela i ocenjuje da integracija Srbije i drugih zemalja zavisi od sposobnosti da se prevaziđu drevne i savremene podele. Tako bi se ugušila žarišta napetosti, koja i dalje tinjaju ispod pepela teške prošlosti, kojih se mnogi još sećaju:
– U ovom uverenju začeli smo inicijativu Prijatelji Srbije kao trilaterarne susrete između Rima, Beograda i Tirane. Učestvujemo i u centralno evropskoj inicijativi i Jadransko Jonskoj. Svesni smo vremenskih ograničenja koja je Evropska komisija nedavno navela. Moramo napraviti sve da se to ne pretvori u dugu pauzu ili zastoj, koji bi mogli da izazovu nepopularnost, odnosno promenu stava prema Evropi u zemljama kandidatima. Uveren sam da vam podrška Italije, koja više od svih želi Srbiju u Evropi, neće izostati.
– Juče sam u oblasti Friuli Venecija Đulija prisustvovao ceremoniji u čast stogodišnjice ulaska Italije u Prvi svetski rat. Od tada je Evropa doživela mnoge ratove. I danas nas uznemiravaju odnosi na istočnim granicama Evrope sa Ruskom Federacijom. Evropa će ovim izazovima moći da odoli samo ako pokaže povezanost, jedinstvo i solidarnost. Srbija je za međunarodnu zajednicu postala rasadnik mira i stabilnosti.To pokazuje i brojno učešće srpskih vojnika po raznim međunarodnim misijama i predsedavnje organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi, upravo u trenutku kada je ta organizacija pozvana da uspostavi mir u Ukrajini. Beograd je u toj misiji oprezan i uravnotežen. Oružane snage naše dve zemlje zajednički učestvuju u brojnim mirovnim misijama. Pre svega u okviru UNIFIL a gde je 177 srpskih vojnika doprinos stabilnosti u Libanu.
– Ovde na ušću Save u Dunav , ulivaju se snage hiljadu godišnje istorije, ali i struje budućnosti. Na drugoj strani Jadranskog mora, koje nas danas ne deli, nego spaja, Italija će biti uz vas, kao velikini iskren prijatelj. <


SRBIJA

 

martelaITALIJANSKI PREDSEDNIK SERĐO MATARELA GOST TOMISLAVA NIKOLIĆA

  Ranka Čičak NA POZIV predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, predsednik Republike Italije, Serđo Matarela posetio je danas Beograd.

 

 

janko-veselinovic-JANKO VESELINOVIĆ PODNEO OSTAVKU NA MESTO ZAMENIKA PREDSEDNIKA SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA USTAVNA PITAJA

Ranka Čičak   ZAMENIK šefa poslanika SDS Janko Veselinović saopštio je danas da je podneo neopozivu ostavku na

 

skup215SKUPŠTINA SRBIJE: DISKUSIJA O GRAMATICI UMESTO O AVIONSKOM SAOBRAĆAJU

Ranka Čičak PRESREĆAN što mu je Vlada prihvatila čak 13 od 23 amandmana na predlog dopuna i izmena

 

 

aleksandra215ALEKSANDRA JERKOV PITALA JE: ŠTA JE SVE OBEĆANO A ŠTA – URAĐENO?

Ranka Čičak POSLANICA Aleksandra Jerkov pozvala se na izjavu premijera Vučića od 4.maja ove godine, kako je čuo

 

 

ZORAN I VLADOSEDNICA SKUPŠTINE: POZICIJA NE PRIHVATA PREDLOGE OPOZICIJE

DA NIJE LAKO BITI OPOZICIJA POKAZALO SE DANAS U SKUPŠTINI SRBIJE, KADA JE VEĆINA GLATKO