SKUPŠTINA SRBIJE: DOBOŠ ZAOBIŠAO 17 FIRMI

SKUPŠTINA SRBIJE: DOBOŠ ZAOBIŠAO 17 FIRMI

25/05/2015 Off By
sertić

Željko Sertić


 

Ranka Čičak

POSLANICI Skupštine Srbije odbili su predloge opozicije da se na dnevni red stavi desetak zakona i odlučivali o nekoliko hitnih predloga Vlade -o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i Zakona o standardizaciji i o izboru poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Današnji dan ispunjen je raspravama o privatizaciji i standardizaciji. Obrazlažući ovoliku žurbu, ministar Željko Sertić je molio za razumevanje:
– Molimo vas za sitne izmene Zakona. Prvo, da nam dozvolite da sva preduzeća kojima zaključno s ovom nedeljom objavimo pozive, budu zaštićena do trećeg poziva. Da nam se ne desi upadanje nekog poverioca, jer tog momenta eventualna privatizacija pada u vodu. Moramo tada da povučemo iz privatizacije i FAP i sve one koji su u toku prodaje.Tražimo tačno do 31. oktobra zaštitu za ta preduzeća. Do tada će ovih 40 preduzeća bti ili definisana ili prodata. Znaće se ko je strateški partner ili ko je kupio kapital, ili će ići u stečaj, bankrotstvo ili likvidaciju.Treba nam od vas saglasnost da kao Vlada možemo za mali broj preduzeća da donesemo zaštitu od prinudne naplate.
Sertić je rekao da je preko 3.000 preduzeća prodato od 2.000 do 2009 godine. Ali, nije bilo privatizacija u proteklih 6 godina.Prošle godine, kada je donesen Zakon o privatizaciji, 144 preduzeća imala su poseban režim. Sada ja, kao ministar privrede i premijer Vučić prekidamo s procesom ekonomske utopije. Prestali smo s finansiranjem kompanija koje nemaju ekonomski održiv rast. Železaru nismo uspeli da prodamo, ali smo napravili dobar menadžment i ona je danas na pozitivnoj nuli. Na svoje noge vraća se i Galenika. Simpo je dobio dva ipo miliona da opremi hotel Hilton. A šta su uradili oni koji su vladali pre nas? U Agenciji za privatizaciju zatekli smo potpuni haos. Za novu godinu smo promenili direktora. Na spisku Agencije je danas 526 preduzeća. Pitanje 338 preduzeća biti će rešeno do 1. jula. Ostaje 188. Jedan deo je u restruktuiranju. Još se u januaru planirao stečaj za njih, ali to nije urađeno. Zamislite, čak u 75 od tih preduzeća nije bio ni jedan zaposlen.
U 17 preduzeća koja Vlada želi da zaštiti još godinu dana radi preko 25 hiljada ljudi .
Opozicija je pokazala veliko žaljenje za sve one koji sada idu u stečaj. Optužila je Vladu da ništa nije napravila za njih. Janko Veselinović pozvao je Sertića da podnese ostavku:
– Ja sam očekivao da ćete vi posle svega ovoga podneti ostavku i zahvaliti se premijeru. To nije teško. Ja sam malo pre podneo ostavku na mesto zamenika predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo zato što nisam hteo da učestvujem u nečemu što nije korisno za ovu državu. A sada vi nama tražite razumevanje i podršku za ovaj zakon kojije leks specijalis. Vlada Mirka Cvetkovića donela je mnogo više stranih ulaganja nego vaša. Vaši prijatelji iz Emirata kupili su 4.000 hektara zemlje u Vojvodini, a polovina toga danas je u korovu. Da li su to oni kupili, kako bi jednog dana preprodali? I priča o Kalcedoniji koju je premijer otvorio u Rumi pre neki dan, je čudna. Ta firma je otvarana nekoliko puta.
Na spisku 17 preduzeća koja će biti zaštićena od poverilaca još godinu dana su FAP iz Priboja, PK Beograd, Galenika, Politika, fabrika maziva iz Kruševca, pančevačka Petrohemija, rudnik Resavica, Simpo, RTB Bor, Prva petoletka, Trajal, Fabrika kablova Jagodina…
Borko Stefanović zamerio je Vladi što na tom spisku nije mnogo više firmi:
– Kakva je to privatizacija koja ima stranačke boje? Ovo što sada radite je bezpogovorno prihvatanje koncepta privatizacije koji je smislio MMF. Bez ikakvog kriterijuma, odokativnom metodom zaštićujete još godinu dana 17 preduzeća. Ostali na doboš. Posle duge nagodbe s MMF prihvaćen je vaš predlog o zaštiti tih 17. Samo ja mislim da je trebalo zatititi više. Puna su vam usta hvalisanja kako smo šampioni u proizvodnji hrane. A 63 preduzeća odoše niz Dunav. Zašto ta preduzeća niste pokušali da spasite? Zašto ono što ste dali smederevskoj Železari niste dali i ostalima? Kome firme dajete na doboš? Mešetarima? Koliko će biti taksista kojiće moćida kupe Avala film? <


SRBIJA

индексPREDSEDNIK ITALIJE SERĐO MATARELA GOVORIO NA VANREDNOJ SEDNICI SKUPŠTINE SRBIJE

Ranka Čičak PREDSEDNIK Republike Italije, Serđo Matarela rekao je danas na vanrednoj sednici Skupštine Srbije da je srećan

 

martelaITALIJANSKI PREDSEDNIK SERĐO MATARELA GOST TOMISLAVA NIKOLIĆA

  Ranka Čičak NA POZIV predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, predsednik Republike Italije, Serđo Matarela posetio je danas Beograd.

 

 

janko-veselinovic-JANKO VESELINOVIĆ PODNEO OSTAVKU NA MESTO ZAMENIKA PREDSEDNIKA SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA USTAVNA PITAJA

Ranka Čičak   ZAMENIK šefa poslanika SDS Janko Veselinović saopštio je danas da je podneo neopozivu ostavku na

 

skup215SKUPŠTINA SRBIJE: DISKUSIJA O GRAMATICI UMESTO O AVIONSKOM SAOBRAĆAJU

Ranka Čičak PRESREĆAN što mu je Vlada prihvatila čak 13 od 23 amandmana na predlog dopuna i izmena