Модернизација топлане и санација пепелишта у Крагујевцу

Модернизација топлане и санација пепелишта у Крагујевцу

27/10/2021 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Модернизација система даљинског грејања је највећи пројекат за Крагујевац када говоримо о заштити животне средине, који ће допринети смањењу аерозагађења и квалитетнијем животу грађана – изјавила је данас министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након обиласка радова на изградњи нове котларнице у крагујевачкој топлани „Енергетика“, где се уводи најсавременија опрема у складу са ЕУ стандардима и прелази на еколошки прихватљивији енергент.

 

 

Вујовић је радове обишла са председницом Владе Аном Брнабић, градоначелником Крагујевца Николом Дашићем и директором ЕБРД за Западни Балкан Матеом Колађелијем.

 

– Пројекат чија је реализација управо кренула вредан je 18 милиона евра и један је од најбрже спроведених пројеката, на којима у оквиру Министарства које водим, радимо са ЕБРД. Само у једној календарској години, обезбедили смо финансирање, спровели све законске процедуре и започели радове, што је за сваку похвалу. Желим да  истакнем веома добру сарадњу са ЕБРД и да се захвалим господину Матеу и његовом тиму што су разумели колико су ови еколошки пројекти за нас важни– рекла је Вујовић.

 

Према њеним речима, Крагујевац деценијама има проблем аерозагађења, и сада ће прећи на еколошки прихватљивији енергент, а решава се и депонија пепела.

 

– На депонији се налази око 40.000 тона пепела који лети по граду и ствара додатно аерозагађење, на шта су нам и грађани указивали, и то је проблем који морамо додатно да решавамо. Консултанти ЕБРД интензивно раде на студији како би нашли најбоље решење за рециклажу пепела, како би од пепела и шљаке, поштујући принципе циркуларне економије у складу са Зеленом агендом, добили другу употребну вредност. Тренутно је најизвесније њихово коришћење у грађевини за изградњу путева – рекла је Вујовић.

 

 

Министарство, како је додала, спроводи и друге еколошке пројекте у Крагујевцу, а средства су одвојена и за замену котла у Основној школи „Наталија Недељковић“. У плану за следећу годину је, каже Вујовић, подршка грађанима кроз субвенције да и домаћинства пређу на еколошки прихватљивије енергенте.

 

 

– Питање заштите животне средине је питање око којег се често сукобљавају мишљења и тражимо кривца, а нарочито нас сада окривљују они из претходне власти који су могли нешто да ураде а никада нису. Желим да поручим да је ово питање око којег треба сви треба да се ујединимо, јер је сваки пројекат који радимо од изузетног значаја за живот свакога од нас и будућих генерација. Зато се надам још бољој сарадњи са ЕБРД, са којом нас чекају веома значајни пројекти – изградња осам регионалних рециклажних центара, на којима сам захвална у име свих грађана и локалних самоуправа које ће њима бити обухваћене. Желим да захвалим и премијерки Брнабић на изузетној подршци и на томе што својим присуством показује да је заштита животне средине на листи приоритета Владе Србије. Министарство које водим ће наставити да спроводи еколошке пројекте, које нико пре нас деценијама уназад није спроводио, за добробит свих грађана – поручила је Вујовић.