Установљен Дан родне равноправности у Србији

Установљен Дан родне равноправности у Србији

27/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

На иницијативу потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зоране Михајловић, Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници одлуку о установљавању Дана родне равноправности, који ће се обележавати 11. јуна сваке године.

 

„Формирањем Координационог тела пре седам година и уз нову, родно одговорну Владу, послали смо јасну поруку да родну равноправност и положај жена у Србији желимо да унапредимо, како би и жене, као и мушкарци, имале једнаке могућности да раде, напредују и живе. Предложила сам да се установи национални Дан родне равноправности како би ова тема и заједнички напори за постизање родне равноправности били видљивији. Изабрали смо 11. јун, дан када је 1842. године одобрено школовање жена у Србији. Указом кнеза Михаила одобрено је Наталији Петровић и Софији и Катарини Лекић да могу да отворе школу за женску децу. Уз право гласа, образовање девојчица и жена је сигуран пут ка бољем и квалитетнијем животу“, изјавила је Михајловићева.

 

Она је додала да се установљавањем Дана родне равноправности доприноси подизању свести о њеној важности као предуслова за напредак целокупног друштва и једног од основних вредности демократске државе.