За све одлуке о пројекту „Јадар“ најважнија заштита животне средине

За све одлуке о пројекту „Јадар“ најважнија заштита животне средине

27/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, председавала је данас седницом Радне групе за имплементацију пројекта „Јадар”, на којој је истакнуто да је Влада Србије свесна значаја овог пројекта за све грађанке и грађане и да ће све информације у вези са овим пројектом у сваком тренутку бити доступне јавности.

 

 

„Један од најважнијих услова када је реч о пројекту „Јадар“ је заштита животне средине. То смо рекли и на самом почетку, то говоримо и даље, без обзира на свакодневне нападе на овај пројекат и неистине које се појављују у јавности. Став Министарства, односно Владе, јесте да је реализација овог пројекта могућа само уколико су испуњени сви услови и стандарди у области заштите животне средине. Сматрам да је „Јадар“ веома важан за Србију. То је потенцијално један од најуспешнијих развојних пројеката не само за рударство, већ за целокупну привреду Србије, јер ми желимо комплетан ланац производње, желимо и фабрику литијумских батерија и фабрику електричних возила. Јадарит је јединствен у свету, он у себи садржи литијум, један од критичних минерала на глобалном нивоу и који је кључан у борби са климатским променама“, рекла је Михајловићева.

 

На састанку је речено да је завршен јавни увид у обим и садржај студије о процени утицаја експлоатације на животну средину који је спроведен на 17 пунктова, а сва пристигла мишљења Министарство заштите животне средине је размотрило. Такође је наглашено да давање одобрења за експлоатационо поље, које је условљено добијањем решења о обиму и садржају утицаја студије на животну средину, није исто што и додела права за експлоатацију.

 

Из компаније „Рио Сава експлорејшен” речено је да та компанија на глобалном нивоу развија идејна решења о третирању отпада и коришћењу отпада и у друге сврхе, као и технологије које ће отпад сврстати у категорију која није опасна.