Састанак са шефом делегације Европске уније у Србији

Састанак са шефом делегације Европске уније у Србији

26/10/2021 Off By BERB

Фото: Прердседништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији Емануелеом Жиофреом, са којим је разговарао о Извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција, динамици приступних преговора између Србије и ЕУ и додатном унапређењу сарадње.

 

Председник Вучић је исказао задовољство чињеницом да је Извештај Европске комисије објективан, те да је кроз анализу релевантних аспеката приказао напредак Србије у свим областима, као и оне сегменте на којима је потребно додатно радити.

 

Председник је посебно истакао да за нашу земљу пуноправно чланство у Европској унији остаје један од спољнополитичких приоритета и изразио уверење да ће и овај Извештај умногоме представљати додатни подстрек за наставак реформи, посебно у области владавине права и зелене агенде.

 

Саговорници су се сагласили да је у том процесу подршка Европске уније и њених институција од огромног значаја, имајући у виду да је Србија искрено посвећена својој европској перспективи.

 

Амбасадор Жиофре је на састанку поновио да извештај представља искрену и чињеничну оцену напора Србије у евроинтеграцијама и да даје смернице за даље неопходне акције. Извештај констатује обновљену посвећеност Србије постизању резултата у агенди реформи које се односе на ЕУ, која се одражава у повећаном броју иницијатива Владе да испуни критеријуме Европске уније у претходном периоду.

 

Амбасадор Жиофре је додао да те иницијативе имају потенцијал да се преточе у опипљив напредак када буду биле спроведене, те је као пример навео привођење уставне реформе крају у складу са препорукама Венецијанске комисије и спровођење изборне реформе у складу са препорукама ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права и мерама дефинисаним у међустраначком дијалогу.

 

Амбасадор је још једном потврдио председнику Вучићу пуну подршку Европске уније напорима Србије у реформама, додавши да се радује наставку сарадње на решавању отворених и нерешених питања с обзиром на то да ће ЕУ наставити помно да прати стање у владавини права у Србији, која је кључна за даљи напредак на путу евроинтеграција.

 

Председник Вучић и амбасадор Жиофре разговарали су и о унапређењу сарадње, регионалним питањима, економским односима и инфраструктурним пројектима.