Унапређење сарадње са Шведском у области родне равноправности и енергетике

Унапређење сарадње са Шведском у области родне равноправности и енергетике

26/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са новопостављеном амбасадорком Краљевине Шведске у Србији, Аником Бен Давид, о сарадњи две државе у енергетском и рударском сектору, као и у области родне равноправности и унапређења положаја жена.

 

 

„Координационо тело за родну равноправност у претходних седам година урадило је много – од доношења нових закона и стратегија, преко увођења родно одговорног буџетирања, Индекса родне равноправности, до важних пројеката које заједно реализујемо, посебно када је реч о борби против насиља над женама. Шведска је једна од најбољих држава у овој области и отворени смо да досадашњу сарадњу још више ојачамо“, рекла је Михајловићева, која председава КТРР.

Михајловићева је истакла и да је Министарство донело нове законе, да припрема стратегију развоја енергетике до 2050. године  и национални план за климу и енергетику, као основу за стварање повољног окружења за нове инвестиције, процес декарбонизације са циљем да до 2040. године 40 одсто топлотне и електричне енергије производимо из обновљивих извора.

Амбасадорка Аника Бен Давид истакла је да Шведска снажно подржава Србију на путу европских интеграција, те да су шведске компаније заинтересоване за инвестирања у рударски и енергетски сектор.

„Зелена транзиција је за нас веома важна, постоји интересовање наших компанија за све секторе, посебно када је реч о биомаси и биогасу. Желим и да вам честитам на свим достигнућима у родној равноправности, ту смо да разменимо искуства и сарађујемо још више, како у борби против родно заснованог насиља, што и Шведску погађа, тако и у другим областима. Додала бих и да је српска дијаспора у Шведској за нас значајна, изградили су своје животе тамо и допринели стварању друштва у којем живимо, на томе смо захвални“, поручила је она.