Србија добија други СКИП центар у Нишу

Србија добија други СКИП центар у Нишу

25/10/2021 Off By BERB

Фото: МДУЛС, Сања Кнежевић

 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и амбасадор Републике Кореје у Србији Хјонг – ћан Че најавили су данас да ће Србија током наредне године добити други СКИП центар, који ће бити отворен у Нишу, намењен за бесплатне ИТ обуке грађана, државних службеника и start-up компанија, како би унапредили своју технолошку писменост и оспособили се за коришћење еУслуга које Влада Србије развија.

 

 

Први СКИП центар (Српско-корејски информатичко присутпни центар) отворен је пре четири године у Београду, чије је услуге до сада користило преко 40 хиљада грађана и државних службеника, истакла је министарка Обрадовић. Она је додала да је Ниш добра локација за отварање новог СКИП центра, а још важније је да и у овом делу земље радимо на едукацији и тренингу грађана и привреде када су у питању ИКТ програми.

 

Корејски амбасадор навео је да је рад СКИП центра у Београду најбољи од свих 60, чије је отварање у свету подржала Корејска Влада, као и да представља симбол одличне сарадње двеју држава. Он је честитао министарки Обрадовић на напорима МДУЛС да се отвори и други СКИП центар у Србији, јер то иначе није пракса у другим земљама.

 

 

Министарка Обрадовић и амбасадор Хјонг – ћан Че потврдили су потписивање новог Меморандума о сарадњи између МДУЛС и Националне агенције за информационо друштво Републике Кореје, којим ће се ближе дефинисати отварање и рад СКИП центра у Нишу, али и разменили мишљења о даљој сарадњи у области дигитализације и нових еУслуга између Републике Србије и Републике Кореје, посебно у јединицама локалне самоуправе у нашој земљи.

 

Овом приликом МДУЛС је од амбасаде Кореје у Србији на поклон добило 1.000 заштитних маски за запослене, као вид подршке у борби против Ковид-19.