Србија посвећена ОЕБС-у и принципима те организације

Србија посвећена ОЕБС-у и принципима те организације

25/10/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са генералном секретарком ОЕБС-а Хелгом Шмид, која борави у првој посети Републици Србији.

 

 

Министар Селаковић је после састанка рекао да Република Србија ОЕБС сматра једном од најзначајнијих регионалних безбедносних организација која у данашњој безбедносној архитектури представља платформу за дијалог и јединствен формат за заједничко суочавање са безбедносним изазовима, не само на простору европског континета, већ значајно шире.

 

“У срдачном и пријатељском разговору који је почео још јуче приликом доласка госпође Шмид у Србију, до јутрошњег састанка у Министарству спољних послова,  могли смо да разменимо мишљења и ставове о томе како видимо будући рад организације, али и да укажемо на оно на шта смо нарочито поносни, а то јесте чињеница да са ОЕБС-ом имамо изузетно добру сарадњу”, навео је шеф српске дипломатије.

 

 

У разговору са генералном секретарком ОЕБС-а, министар Селаковић је подсетио на посвећеност Србије ОЕБС-у и принципима те организације, које је дошло до изражаја нарочито приликом председавања Србије ОЕБС-у 2015. године, али и током председавања Форуму за безбедносну сарадњу 2017. године.

 

“У сусрет 50. годишњици Хелсиншког завршног акта изразио сам спремност Републике Србије да заједно са другим државама учесницима радимо на реафирмацији принципа организације, нарочито оних који су утврђени Хелсиншким завршним актом”, навео је министар Селаковић.

 

Према његовим речима, оно што је специфичност Републике Србије у односу на осталих 55 држава учесница јесте чињеница да у нашој држави постоје две мисије ОЕБС-а, једна са седиштем у Београду, друга са седиштем у Приштини.

 

“Нарочито смо поносни на своју сарадњу са Мисијом са седиштем у Београду, која даје веома значај, огроман и несебичан допринос реформским процесима у Србији и онима који су усмерени на стварање квалитетнијег, уређенијег и ефикаснијег друштва у коме сви желимо да живимо и које јесте онако какво је потребно да постоји у држави која је кандидат за чланство у ЕУ, која је стратешки опредељена за европски пут и која у свему што чини труди се да досегне тај највиши европски ниво уређености”, нагласио је министар Селаковић.

 

Пренео је да је са генералном секретарком ОЕБС-а разговарао и о функционисању ОЕБС-ове мисије на Kосову и Метохији.

 

“То је за нас била прилика и да упознамо госпођу Шмид са последњим дешавањима, нарочитом средином септембра и октобра, са нарастајућим тензијама и чињеницом да је у последњих 10 месеци број етнички мотивисаних напада на српско становништво на Косову и Метохији значајно повећан у односу на исти период лане”, рекао је министар Селаковић.

 

Нагласио је да је за наставак разговора о Kосову и Метохији нарочито важно функцинисање ОЕБС-ове мисије са седиштем у Приштине коју, како је рекао министар Селаковић, сматрамо најважнијим међународним статусно неутралним присуством од стране једне регионалне међународне организације на терену, а то статусно неутрално присуство је у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

 

“Нарочито смо истакли захвалност на деловању амбасадора Зарифа током његовог мандата шефа УНМИK-а и посебну пажњу посветили програму за људска права и заједнице који је у то време почео са деловањем и који даје један изузетан допринос функционисању саме Мисије”, навео је шеф српске дипломатије.

 

Kако је пренео, посебна тема данашњег разговара била је стање у региону и да је саговорницу упознао са нашим позицијама у односу на главна дешавања у региону.

 

 

“Нарочито сам истакао нашу посвећеност изградњи добросуседских односа, очувању стабилности и јачању регионалних интеграција, посебно подвлачећи иницијативу ‘Отворени Балкан’, као и све оно што је усмерено јачању комуникације међу државама у нашем региону, али и остваривању јачања сарадње и грађана наших држава”, рекао је министар Селаковић.

 

Захвалио је Шмид на посвећености коју показује према нашем региону и на заинтересованости и разумевању за питања и изазове са којима се суочавамо, као и на конструктивности у разговорима које су до сада имали.

 

“У Србији имате искреног и поузданог партнера. Ми ћемо тако наставити да се понашамо. Увек сте добродошли”, навео је министар Селаковић и додао да би сваки њен долазак требало да буде подршка да од Србије створимо још уређеније и стабилније друштво.

 

Министар Селаковић је рекао да ће Србија поступајући одговорно, озбиљно и мудро као и до сада што је чинила, давати кључни допринос очувању мира и стабилности у регион, али и промоцији онога што су најбоље европске вредности, нарочито када је у питању оно што је  у надлежностима ОЕБС-а.