Састанак са амбасадорком Уједињеног Краљевства

Састанак са амбасадорком Уједињеног Краљевства

25/10/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Шан Маклеод, са којом је разговарао о даљем јачању билатералних и економских односа две земље, као и о учешћу председника Србије на предстојећем Самиту Уједињених нација посвећеном клими и климатским променама ЦОП26 који ће се за 7 дана одржати у Глазгову, а на којем ће бити обрађене теме које се тичу, како је рекла амбасадорка, највећег глобалног изазова са којим се суочавамо. Састанку је присуствовао и Џајлс Портман, директор за Европу у Министарству за спољне послове, међународни развој и послове Комонвелта Уједињеног Краљевства.

 

 

Председник Вучић је истакао да у временима у којима се цео свет бори против пандемије КОВИД-19, као једне од највећих глобалних пошасти, питање климатских промена и енергетске кризе никако не смеју да буду потиснута у други план, будући да би последице занемаривања тако свеобухватних проблема биле катастрофалне по човечанство.

 

Председник је захвалио на финанансирању пројекта Моравски коридор у којем Велика Британија учествује заједно са САД. Тема разговора била је и конкретна економска сарадња на пројектима од националног значаја за Србију.

 

Говорећи о климатским променама, председник Вучић je подсетио да је Србија чврсто опредељена да свој допринос у овом смислу пружи и у виду конкретних планова, активности и закона који би на најбољи начин регулисали питања очувања животне средине, поготово у светлу климатских промена. У том смислу, председник је посебно истакао значај заједничког деловања, размене искустава, мишљења и предлога, који би се бескомпромисно спроводили и примењивали у пракси, како би резултати били што пре видљиви.

 

Амбасадорка Маклеод је нагласила да Уједињено Краљевство придаје огроман значај питању климатских промена, очувања животне средине и одрживог решења енергетске кризе, те је изразила уверење да ће Србија још амбициозније учествовати у смањењу емисије угљен-диоксида, како би допринела изградњи “зелене економије” и остварењу других циљева те врсте.

 

“Задовољни смо што је тема климатских промена постала важна и у Србији и што су видљиви напори српске владе да се подигне свест о значају овог питања”, истакла је амбасадорка Маклеод и додала да је учешће Србије на Самиту о клими и климатским променама ЦОП26 од изузетног значаја. Британска амбасадорка је такође истакла бројне могућности које борба против климатских промена отвара, не само у смислу заштите животне средине, већ и технолошког и економског развоја.

 

Говорећи о билатералној и економској сарадњи, председник Вучић је поновио посвећеност Србије снажењу политичког дијалога на највишем нивоу између Србије и Велике Британије, што би допринело и јачању сарадње двеју земаља у различитим областима од заједничког интереса, укључујући економију и одбрану. Он је такође изразио и потребу снажења сарадње у оквиру међународних организација, с обзиром на то да су и Србија и Уједињено Краљевство искрено посвећени принципима мултилатерализма.