Продубљивање сарадње са ОЕБС-ом у више области

Продубљивање сарадње са ОЕБС-ом у више области

25/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Хелгом Шмид о реформама које Влада Републике Србије спроводи у бројним областима, посебно када је реч о владавини права, медијским слободама и безбедности новинара, али и о сарадњи у региону и глобалним проблемима са којима се суочава цео Западни Балкан.

 

 

Премијерка Брнабић захвалила је генералној секретарки на подршци коју та мисија пружа Србији у кључним реформама, истакавши да је једнако лично посвећена како уставним променама тако и безбедности новинара, посебно жена у новинарству, јер је то, како је нагласила, црвена линије преко које се не прелази.

 

Једна од тема о којој се разговарало била је и учешће жена у јавној сфери и њихова заступљеност на водећим позицијама, а премијерка је истакла да са задовољством може да каже да у неким локалним самоуправама и градовима Србије жене предњаче на тим руководећим местима, док је њихова заступљеност у Канцеларији за ИТ и е-управу чак 60 одсто. То није био план, већ разлог лежи у томе што су жене најбоље радиле тај посао, подвукла је Брнабић.

 

Саговорнице су размениле мишљења о областима у којима је могуће продубити сарадњу Србије са Канцеларијом ОЕБС попут регионалне сарадње, посебно када је реч о организованом криминалу и трафикингу. Климатске промене су идентификоване као тема од посебног значаја, а генерална секретарка Шмид је додала да ће Мисија наставити да пружа и стручну помоћ и сарадњу у свим областима за које Србија буде сматрала да је потребно.