Правила и процедуре у вези са ковид сертификатима

Правила и процедуре у вези са ковид сертификатима

25/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Контрола ковид дигиталних сертификата у угоститељским објектима након 22 часа почела је у суботу, 23. октобра 2021. године, док ће новчано кажњавање правних лица и грађана почети од вечерас. Како би биле уклоњене све недоумице, Влада Србије још једном подсећа грађане на правила и процедуре у вези са ковид сертификатима.

 

Ковид сертификати су у ствари дигитални зелени сертификати које сваки грађанин добије када се или вакцинише против корона вируса или када добије резултате ковид теста. Дигитални зелени сертификат се може добити преко еУправе на и-мејл адресу, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

 

Оно што ће вам омогућити улазак у угоститељски објекат након 22 часа у наредном периоду јесте да Дигитални зелени сертификат садржи најмање једно од наведеног:

 

  • Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против заразне болести COVID-19 којим се потврђује да вакцинација није старија од 210 дана,
  • Негативан PCR тест не старији од 72 сата,
  • Негативан антигенски тест не старији од 48 сати,
  • Доказ о прележаном ковиду у претходних седам месеци, који се потврђује позитивним PCR или антиген тестом,
  • Позитиван тест на антитела (IgG), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији.

 

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима. Дигитални зелени сертификат – ковид сертификат можете имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QR кода који сваки од њих поседује.

 

Још једном напомињемо да се сва тестирања и провере нивоа антитела тренутно могу радити искључиво у државним лабораторијама, које су овлашћене за тестирање и проверу антитела. Позивамо све грађане, а посебно младе, да не наседају на позиве о тестирању испред ноћних клубова и ресторана, с обзиром на то да ти ”тестови” нису валидни и неће бити признати приликом провере ковид сертификата од стране овлашћених лица.

 

Циљ увођења ковид сертификата је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и вечерас грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид сертификата и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана.

 

Подсећамо још једном да су ковид сертификати, тј. контрола дигиталних зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима. Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године.

 

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина Синофарм, руска вакцина Спутњик В као и вакцине произвођача Фајзер и АстраЗенека. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.