Близу стотину километара нове канализационе мреже у Обреновцу

Близу стотину километара нове канализационе мреже у Обреновцу

25/10/2021 Off By BERB

Фото: МГСИ, Ђорђе Крстић

 

Грађани Обреновца и околине добиће близу 100 километара потпуно нове канализационе мреже и два постројења за прераду отпадних вода, истакли су данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић приликом отварања радова на изградњи комуналне инфраструктуре у оквиру Пројекта ”Чиста Србија”.

 

 

 

У општини Обреновац биће изграђено 98.389,73 метра канализације мреже и два постројења у Обреновцу и Ратарима за прераду отпадних вода која ће обухватити 51.000 становника. Од 1965. године па до данас, када почиње изградња нове комуналне инфраструктуре у Обреновцу је изграђено  око 110 километара канализационе мреже.

Инвестирамо 54 милиона евра да бисмо изградили канализациону инфраструктуру у већем обиму него што је изграђена претходних 50 година,  и не само то, него ћемо и путеве које раскопамо да бисмо  поставили инфраструктуру вратити  у стање које је много боље него тренутно, рекао је Момировић. Он је додао да ће се улице у делу изградње канализационе инфраструктуре потпуно реконструисати и проширити за два ипо метра.

 

Чучковић је напоменуо да ће се Пројектом „Чиста Србија“ напокон заштитити сви канали и реке у Обреновцу и да уз помоћ овог пројекта неколико хиљада септичких јама одлазе у историју.

Били смо једна од општина која није имала постројење за пречишћавање отпадних вода, а само два километра од фекално-црпне станице налази се и водозахват из ког један део нашег града добија питку и здраву воду, рекао је  , директор ЈКП Водовод и канализације’ Обреновац Бранко Матић.

Пројектно-техничка документација за остатак канализационе мреже је у завршној фази израде. Комерцијалним уговорима уговорено је да рок за завршетак сваког релевантног пројекта ( локације) не може бити дужи од 39 месеци, укључујући пробни рад.