Отворене нове просторије Центра за социјални рад у Чачку

Отворене нове просторије Центра за социјални рад у Чачку

25/10/2021 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић симболично је данас у Чачку директорки Центра за социјални рад Бранимирки Радосавчевић уручила кључеве нове зграде тог центра и том приликом истакла да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања свакодневно ради на јачању система социјалне заштите.

 

„Систем социјалне заштите представља један од значајних стубова државе и јачање овог система је директан показатељ доброг функционисања свих државних институција“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да су локалне самоуправе значајни партнери у том процесу. Град Чачак је, како је навела, изузетан пример бриге о својим грађанима, будући да има развијене готово све услуге социјалне заштите, а нову зграду Центра за социјални рад је финансирао из сопственог Буџета.

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да Министарство континуирано ради на измени законодавног оквира, у циљу оснаживања система и проширења услуга социјалне заштите. Како је подсетила, у току године је усвојен Закон о социјалној карти, а у току су правне и техничке припреме за почетак његове примене.

Проф. др Кисић Тепавчевић је указала да су у завршној фази Нацрт закона о правима корисника услуга привременог смештаја у социјалној заштити и Нацрт стратегија деинституционализације и развоја услуга социјалне заштите у заједници за период 2021-2026. године, да је у току измена кровног Закона о социјалној заштити, као и да се ради на изради Нацрта закона о социјалном предузетништву.

Кисић Тепавчевић je нагласила да Министарство значајну пажњу посвећује и јачању инфраструктурних капацитета установа социјалне заштите, за шта је ове године издвојено 217 милиона динара, док је за њихово опремање опредељено 574 милиона динара. „Од почетка пандемије до данас запослено је 910 особа на неодређено време у установама социјалне заштите“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да Министарство интензивно ради на даљем кадровском јачању.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић захвалио је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и министарки Кисић Тепавчевић на заједничком раду на побољшању система социјалне заштите у том граду и навео да је нова зграда Центра за социјални рад од великог значаја, пре свега за кориснике.

Директорка Центра за социјални рада у Чачку Бранимирка Радосавчевић подсетила је да је тај центар, који постоји 62 године, до сада функционисао на три локације и да је сада добио зграду која ће омогућити бржи и ефикаснији рад запослених, а корисницима бољу доступност свих права и услуга из социјалне и породично-правне заштите.