Dačić: Postignut načelan dogovor u dijalogu bez posredovanja stranaca

Dačić: Postignut načelan dogovor u dijalogu bez posredovanja stranaca

23/10/2021 Off By BERB

Izvor: N1, FoNet/Foto: Tanjug

 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca postignut načelan dogovor o tekstu sporazuma o unapređenju izbornih uslova, kao i da bi sledeće nedelje članovi te grupe, u ime svojih partija, trebalo da potpišu dokument.

 

Tekst se tiče nekoliko tačaka o kojima je razgovaralo sve ovo vreme – od dela koji se tiče izbornog zakonodavstva, izbornog procesa u smislu podnošenja lista, prikupljanja potpisa, kontrole biračkog spiska, kontrole dana glasanja, rezultata izbora, utvrđivanja tačnih rezultata, saopštavanja rezultata pa do pitanja medija i finasiranja kampanje, naveo je Dačić.

Ocenivši da je vlast pokazala izuzetnu fleksibilnost i razumevanje, Dačić je rekao da je u Radnoj grupi postignuta puna saglasnost oko sadržine, suštine teksta, a ostaje da se tačno formuliše sve što je dogovoreno.

On je rekao da će sledeće nedelje članovi Radne grupe potpisati sporazum o unapređenju izbornih uslova koji će biti ponuđen na potpisivanje i svim drugim strankama koje to žele i koje su učestvovale na prvom plenarnom zasedanju.

„Jedan od rezultata ovog dogovora je da će opozicija imati mesto ne samo u RIK, već izuzetno za ove izbore zbog toga što najveći deo opozicije nije u parlamentu, i jedno mesto u stalnom sastavu svih biračkih odbora u Srbiji“, istakao je Dačić.

On je naveo da se razgovaralo i o broju potpisa potrebnih za određene vrste izbora i dodao da će biti napravljena posebna radna grupa koja će se baviti utvrđivanjem pravilnosti ili nepravilnosti u biračkom spisku.

„Kada je reč o medijima, javni servisi su se izjasnili o tome šta bi bio njihov predlog koje će emisije uvesti, kako će pratiti predizbornu kampanju i izveštavati o strankama u vreme do izbora. Biće poslato i pismo svim drugim medijima, bez obzira na vlasništvo, da imaju u vidu demokratske principe, a to znači zastupljnost svih političkih opcija u svojim političkim programima“, rekao je Dačić.

Rekao je da danas nisu odlučivali o datumu izbora, već je još jednom ponovljeno da će najverovatnije izbori biti 3. aprila 2022. godine i da bi „otprilike 15. februara trebalo da budu raspisani parlamentarni i gradski izbori“.

Dijalogu o izbornim uslovima je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na sastanku bili lider Dveri Boško Obradović, predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predstavnici Zdrave Srbije Miloljub Albijanić i Demokratske stranke Srbije Dejan Šulkić, kao i Milica Đurđević Stamenkovski iz Zavetnika.

Prisustvovali su i predstavnici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Dejan Đurđević.