Srbiji potrebno održivo rudarstvo za 21. vek

Srbiji potrebno održivo rudarstvo za 21. vek

23/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dejan Milijanović rekao je danas da ljudi u Srbiji još uvek nisu svesni šta su grad Bor, istočna Srbija i kompletan rudarski sektor dobili otvaranjem novog rudnika „Čukaru Peki“ koji je postao prvi savremeni rudnik u Srbiji.

Milijanović je za TV Hepi rekao da će se u rudniku primenjivati najsavremenije tehnologije koje garantuju potpuno poštovanje najzahtevnijih ekoloških standarda i da je to jako značajno, jer je Srbiji potrebno održivo rudarstvo, a ne rudarstvo po bilo koju cenu.

Za tri meseca probnog rada kompanije „Ziđin Majning“, u budžet Srbije uplaćeno je oko 977 miliona dinara, odnosno približno 8,5 miliona evra koliko je dobila država dok je grad Bor u budžetu ove godine planirao dve milijarde dinara, ali je usvajanjem rebalansa obezbeđen lokalni budžet od tri milijarde dinara. Rudarstvo će direktno i indirektno moći da obezbedi nova radna mesta i dolazak novih investicija što je zadatak našeg Ministarstva. Ova investicija garantuje da će kompanija Ziđin dugoročno poslovati u Srbiji i sprovoditi najnovije tehnologije dok ćemo mi pratiti sve aktivnosti kompanije jer bez savremenih tehnologija nije moguće poštovanje evropskih i svetskih standarda iz oblasti zaštite životne sredine, rekao je Milijanović.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike je rekao da će otvarenjem rudnika Čukaru Peki Srbija doći na drugo mesto u Evropi po proizvodnji bakra, odmah iza Poljske, dok će se približiti Finskoj u ukupnoj proizvodnji zlata.

Ovo ležište je jedno od najvećih ležišta bakra i zlata u Evropi i svetu. Očekujemo više od 2 milijarde rudnih rezervi što iznosi oko 16 miliona tona katodnog bakra i oko 500 tona zlata. Sa tom proizvodnjom, Srbija bi trebalo da stane rame uz rame da sa prvim proizvođačima bakra i zlata u Evropi. Sa kineskim partnerima razgovaraćemo i o rekonstrukciji zlatare kako bismo obezbedili do 8 tona zlata godišnje što bi za Srbiju značilo da će moći da nabavlja zlato po povlašćenim cenama, naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Milijanović je napomenuo da su rudarskom sektoru u Srbiji neophodne nove tehnologije zbog smanjenja zagađenja i negativnih emisija.

On je istakao da kompanija „Ziđin“ ulaže velika sredstva u zaštitu životne sredine, da je postrojenje za odsumporavanje u probnom radu i da se efekti rada postrojenja već vide čime će se osigurati poštovanje dnevnih graničnih vrednosti sumpor-dioksida.

Povodom odluke o izmeštanju stanovnika Krivelja zbog širenja rudnika, Milijanović je rekao da to naseljeno mesto doživljava sudbinu svih mesta koja se nalaze u neposrednoj zoni rudarskih aktivnosti.

Doneta je odluka da se naseljeno selo preseli i sa tim su saglasni meštani Krivelja sa kojima imamo izuzetnu saradnju. Održavamo redovne sastanke, formirana je i radna grupa koja će vrlo brzo početi sa zasedanjem kako bismo krenuli sa tom realizacijom, dodao je Milijanović.