Tokom vikenda razmatranje važenja antigenskih testova kod privatnika

Tokom vikenda razmatranje važenja antigenskih testova kod privatnika

22/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će se tokom vikenda razjasniti koji su antigenski testovi iz privatnih laboratorija validni, kao i da je odlučeno  da kovid sertifikati budu validni i ako građani imaju dovoljnu količinu antitela, što će takođe morati da bude dokazano testiranjem.

Brnabić je podsetila na to da juče održala sastanak sa ministrom zdravlja, ministrom unutrašnjih poslova, predstavnicima Ministarstva pravde i Bezbednosno-informativne agencije, na kojem je bilo reči o novim merama koje je doneo Krizni štab, a koje se odnose na uvođenje kovid propusnica za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, čije važenje počinje od ponedeljka uveče.

Tokom vikenda ćemo razgovarati još oko nekoliko otvorenih pitanja, a jedno od njih su i antigenski testovi kod privatnih laboratorija, zato što pojedine privatne laboratorije koriste i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima Evropske unije, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, mora da se ograniči da svi kovid sertifikati koji budu izdati, budu u skladu sa EU sertifikatima.

Kovid propusnice važiće isključivo posle 22 časa u ugostiteljkim objektima, a one znače potvrdu o primanju druge, odnosno treće doze vakcine. Druga doza ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja, što znači da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat, navela je premijerka.

Potom, kako je dodala, važiće i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ukoliko ne želite da se vakcinišite, a želite da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 časa, zatim negativan antigenski test čija validnost je ograničena na 48 časova, kao i potvrda da ste preležali koronavirus u prethodnih sedam meseci.

Međutim, juče smo na sednici Vlade doneli odluku da validni budu i oni kovid sertifikati koji će prikazati da imate dovoljnu količinu antitela, što će građani moći da utvrde samo u laboratoriji INEP-a (Institut za primenu nuklearne energije Srbije), naglasila je predsednica Vlade.

Ona je najavila da će tokom vikenda Kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu imati sastanak sa svim nadležnim institucijama koje su uključene u ovaj sistem, kako bi se tačno znalo kako da proveravaju validnost Kju-ar kodova, da od ponedeljka sve bude spremno za potpunu primenu.

Prema njenim rečima, trudićemo se da obezbedimo da nemamo falsifikovanje propusnica i da Ministarstvo unutrašnjih poslova pruži podršku Komunalnoj miliciji i inspekcijskim službama ukoliko postoje bilo kakvi problemi.

Takođe, kako je navela, Ministarstvo pravde i pravosudni organi i pravobranilaštvo biće tu za brzo izdavanje kazni, kako bi svi videli da zaista i mislimo to što kažemo.

Brnabić je napomenula i da je primetno malo povećanje interesovanja za vakcinaciju kod građana poslednjih dana.