Вучић присуствовао свечаном отварању рудника бакра и злата „Чукару Пеки“

Вучић присуствовао свечаном отварању рудника бакра и злата „Чукару Пеки“

22/10/2021 Off By BERB

Izvor: predsednik.rs/Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији свечаног отварања рудника бакра и злата Чукару Пеки, у који је компанија Зиђин уложила 474 милиона долара и који ће бити први зелени рудник у Србији, што подразумева коришћење модерне технологије приликом ископавања руда и највише стандарде у области заштите животне средине.

 

 

Председник Вучић је рекао да је отварање рудника изузетно важно за Бор и да исток Србије има добру будућност, јер се остварује све што је до пре само неколико година изгледало немогуће у том делу земље. Он је истакао да је урађен потпуно нов рудник на другој страни Бора и то на најмодернији начин, уз поштовање еколошких стандарда за животну средину, као и да има све пречистаче отпадних вода.
„Фантастична флотација, подигнута по највишим светским стандардима, а то је нешто што нам много значи. Поносни смо на наше пријатељство са Народном Републиком Kином и ми смо решење за исток Србије нашли у партнерству са нашим кинеским пријатељима. Честитам Боранима и свим новозапосленима. Уверен сам да ће доносити бољитак и будућност истоку Србије. Позивам све људе који су напуштали Kладово, Неготин, Мајданпек, Бор, Зајечар, Kњажевац, Бољевац, Сокобању, да се врате у нашу Србију. Овде ће моћи, на својим огњиштима, на својој земљи, да праве будућност за себе и своју децу“, поручио је председник Вучић и подсетио да је председник НР Кине Си Ђинпинг рекао да историја говори да су отвореност и сарадња покретачи динамичних међународних економских активности и да ће отвореност и сарадња остати од суштинског значаја за континуирани људски напредак. Он је додао да су те речи биле визија бољег света за све народе и да нису никог оставиле равнодушним.
“У Бору је пре девет година просечна плата била 428 евра, а данас је 647 евра, што је изнад просека у Србији. И даље ће плате да расту, пре свега захваљујући компанији Зиђин“, истакао је председник Вучић и најавио да ће држава да уложи до 11 милона евра у реконструкцију болнице у Бору и још 10 милиона у најмодернију опрему, те да ће се већ следеће године кренути у пун обим радова. Он је навео да ће се одмах радити и водоводна мрежа, канализација на око 120 километара, што ће коштати око 80 милиона евра.
Амбасадорка НР Кине Чен Бо рекла је да је срећна што ће овај рудник бити зелени рудник, где ће се руде ископавати по свим српским, кинеским и европским стандардима у областима заштите животне средине.
„Отварање рудника Чукару Пеки у Бору од великог је значаја за економски развој Србије, за српско-кинеску сарадњу и за грађане града Бора и околине“, поручила је кинеска амбасадорка Чен Бо и истакла да ће удео производње бакра бити увећан на 18 одсто, што ће Србију у наредном периоду сврстати на друго место по производњи бакра у Европи.