Србија се враћа у врх европског и светског рударства

Србија се враћа у врх европског и светског рударства

22/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да се отварањем новог рудника „Чукару Пеки“ Србија враћа у европски и светски врх произвођача бакра и злата, јер ћемо бити други произвођачи бакра у Европи, после Пољске, а када је реч о производњи злата, бићемо одмах иза Финске.

 

 

Она је поновила да је приоритет здравија животна средина и да ће сви будући рудници поштовати највише стандарде заштите животне средине.

„Данас се Србија враћа у врх европских и светских произвођача бакра и злата. Данас је празник за раднике, грађанке и грађане Бора, али је и важан дан за целу Србију, зато што чињеница да имамо такве количине бакра и злата сигурно значи и самоодрживости наше земље. Бакар је данас једна од најважнијих сировина у производњи електричних аутомобила и електричних уређаја, а користи се и у ИТ индустрији. Бакар из Бора и литијум из Лознице представљају две најважније светске компоненте у еколошкој, економској и енергетској транзицији, што нам даје могућност да будемо лидер у целом свету“, рекла је Михајловићева.

 

 

Она је навела да ће нови рудник унапредити даљи развој не само рударства у Србији, већ комплетне индустрије и привреде.

 

„Ми желимо да имамо и модерно и одрживо рударство и отварамо нове руднике, али и Влади и председнику и мени лично је јако важно да чувамо здраву животну средину. Здрав ваздух, здрава вода, здраво земљиште и здрави људи – због тога ради Влада Србије. Као неко ко води сектор рударства и енергетике, стриктно ћу тражити да се поштују сви еколошки захтеви, то се односи на наше кинеске пријатеље, као и на све друге инвеститоре. Додатно сам поносна што је рудник „Чукару Пеки“ први зелени рудник на територији наше земље и први који испуњава све светске еколошке стандарде. Верујем да је ово почетак одрживог, зеленог рударства и да ће их бити још у будућности. Развој РТБ-а „Бор“ резултат је заједничког рада и добрих односа председника Кине и председника Србије“, закључила је Михајловићева.