Састанак са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда

Састанак са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда

22/10/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Мисије Међународног монетарног фонда.

 

Председник Вучић је нагласио да су финансијска стабилност, бржи привредни раст и спровођење реформи приоритети Србије у циљу стварања услова за бољи животни стандард свих грађана.

 

Саговорници су констатовали да је у првој половини ове године забележен раст БДП од 7,6%, захваљујући резултатима оствареним у свим секторима, посебно индустријској производњи, грађевинарству и услужном сектору. Повољни услови на тржишту рада и раст реалних зарада од 6,2% утицали су на повећање приватне потрошње, што се, такође, одразило на привредни раст у овом периоду. Пројекција за 2021. годину ревидирана је са 6,0% на 7,0% због повољних кретања у поменутим областима. Овакав раст БДП омогућиће повећање плата и пензија и у следећој години, у складу са задатим фискалним оквирима.

 

„Повољни економски трендови током јула и августа указују на то да ћемо током трећег квартала остварити раст БДП од око 7%, што је изнад наших очекивања“, истакао је председник Вучић и додао да ће половина привредног раста у целој 2021. години бити резултат повећања фиксних инвестиција, а затим и личне потрошње. „Позитиван допринос очекујемо од започетог инвестиционог циклуса и од нових извозних производних капацитета, подстакнутих високим приливом страних директних инвестиција“, закључио је председник Вучић.

 

Представници Мисије ММФ позитивно су оценили овај привредни раст и брз економски опоравак, што Србију сврстава међу најбоље у овом делу Европе. Они су, истовремено, изразили забринутост због тренутне цене енергената на светском тржишту, као и последица кризе изазване пандемијом корона вирусом.

 

На састанку је било речи и о основним поставкама буџета Републике Србије за 2022. годину, док ће разговори о буџету у целости бити настављени следеће недеље. Једна од тема сусрета била је и Стратегија за развој тржишта капитала за период од 2021. до 2026. године, коју је усвојила Влада Републике Србије. Циљ Стратегије је да Србија развије конкурентно, високо ефикасно, транспарентно и продуктивно тржиште капитала, које ће пружити широк спектар производа и услуга сразмеран водећим регионалним и европским финансијским центрима.