Састанак са потпредседницом Бундестага

Састанак са потпредседницом Бундестага

21/10/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседницом Бундестага Клаудијом Рот, са којом је разговарао о наставку политичке и економске сарадње са Немачком, као и о напретку који је Србија остварила у разним областима на путу ка пуноправном чланству у Европској унији.

 

Председник Вучић је захвалио потпредседници Рот на томе што ће данас посетити Крагујевац, где ће у Шумарицама присуствовати обележавању Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату и 80. годишњици од стрељања 3.000 недужних цивила, којима ће одати почаст како би нагласила значај заједничког сећања.

 

Председник је истакао да је Србија окренута будућности, у којој су неки од приоритетних циљева унапређење економске сарадње са Унијом, а посебно са Немачком која је један од главних економских партнера наше земље и један од највећих инвеститора у српску привреду, као и први спољнотрговински партнер.

 

Саговорници су констатовали да је Србија у последњих неколико година остварила изузетан економски резултат, али и напредак у разним областима политичког и друштвеног живота, што је и Европска комисија препознала у свом најновијем извештају. Председник Вучић и потпредседница Бундестага Рот, сагласили су се да су владавина права и зелена агенда једне од главних области у којима треба додатно радити, при чему је Немачка спремна да се интензивније ангажује како би се убрзао процес реформи у овим сегментима.

 

Потпредседница Бундестага упознала је председника Вучића са актуелном политичком ситуацијом у Немачкој након одржаних парламентарних избора, те је изразила наду да ће учешће партије Зелених у новој Влади Немачке помоћи у реализацији “Зелене агенде за Западни Балкан”, која је усвојена у Софији прошле године, а за коју су већ опредељена средства из фондова ЕУ.