Циљ веће запошљавање особа са инвалидитетом

Циљ веће запошљавање особа са инвалидитетом

21/10/2021 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Унапређење положаја особа са инвалидитетом, њихово веће запошљавање, пружање подршке и уклањање свих друштвених и архитектонских баријера, приоритет су Министарства  за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поручила је државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања Стана Божовић на годишњој конференцији Европског савеза слепих “Запошљавање слепих и слабовидих – кључ ка инклузији”, и истакла да је то политика председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије.

 

 

 

Божовић је истакла да је важно да особе са инвалидитетом, у складу са својим могућностима, могу да пронађу посао у својој земљи и да знају да ће у томе, као и у свим другим сегментима, увек имати подршку државе. „Питање запошљавања је најважнија ствар, то је питање егзистенције и питање укључености у друштву, јер је веома битно да човек може да ради и ужива плодове свог рада“, рекла је државна секретарка.

Почетком године Влада Србије усвојила је Стратегију запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године и Акциони план за период од 2021. до 2023. године. Управо ова стратегија, како је навела Божовић, има низ компоненти и мера које су важне за побољшање запошљавања особа са инвалидитетом. Државна секретарка је истакла и да је Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, из 2009. године, такође дао позитивне резултате. „Пре доношења Закона било је 200 до 300 запошљавања особа са инвалидитетом са евиденције Националне службе за запошљавање, а тај број се континуирано повећавао на годишњем нивоу, тако да се сада годишње запосли од 5.000 до 6.000“, навела је Божовић.

У циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, Министарство је из Буџета Републике Србије ове године обезбедило 550 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом, које реализује Национална служба за запошљавање. За мере подршке предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом издвојено је 625 милиона, а 430 милиона за конкурсе које Министарство реализује у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Kако би се особама са инвалидитетом омогућило уживање грађанских, социјалних и културних права, уз пуно поштовање њиховог достојанства и индивидуалне аутономије, и обезбедила пуна и ефективна партиципација у свим областима друштвеног живота, Министарство је у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије у јануару 2020. године покренуло и кампању „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”.

Присутнима на конференцији обратили су се и председник Савеза слепих Србије Милан Стошић и председник Европског Савеза слепих Родолфо Катани.