НИС важан део енергетског сектора Србије

НИС важан део енергетског сектора Србије

21/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са Кирилом Тјурдењевим, генералним директором НИС-а, о актуелним и перспективним пројектима у области енергетике.

 

 

„Дефинисали смо оквире нове енергетске политике, у току је израда стратешких докумената. Све то је део визије о обезбеђивању дугорочне енергетске безбедности и независности Србије. Сагласили смо се да је НИС важан део енергетског сектора и да је неопходна сарадња како би се пројекти што ефикасније реализовали, јер је то у интересу наше државе и грађана. Драго ми је да НИС има план за наредних неколико година и да је стратешки опредељен и да се регионално шири. Желимо да видимо реализацију пројеката, то је за нас важно, посебно када је реч о улагањима у нове капацитете који користе обновљиве изворе за производњу енергије“, рекла је Михајловићева.

 

 

Када је реч о пројекту изградње ТЕ-ТО Панчево, речено је да је акционим планом предвиђена финализација до краја године, када се очекује и пробни рад.

„Пре свега хвала на сарадњи и подршци, јер је ово министарство увек на располагању када је реч о заједничким пројектима и због тога смо последњих годину дана успели да урадимо више него за претходних шест година. Када је реч о снабдевању гасом, чекамо нови уговор „Србијагаса“ и „Гаспрома“, преговори су у току и разумемо тренутну ситуацију, али свакако неће бити проблема са снабдевањем“, рекао је Тјурдењев.

На састанку је било речи и о развоју „Петрохемије“ након њене приватизације, у складу са новим технологијама, сарадњи на новим пројектима и реализацији постојећих, инвестиционих пројеката у рафинерији Панчево, као и о питању складиштења обавезних резерви нафте.