Конторола ковид пропусница почиње од суботе, новчано кажњавање од понедељка

Конторола ковид пропусница почиње од суботе, новчано кажњавање од понедељка

21/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са надлежним службама у вези са увођењем ковид пропусница.

 

Састанку су присуствовали и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар и директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић.

 

На састанку је било речи о начину контроле ковид пропусница, очитавању дигиталних зелених сертификата, спречавању евентуалних злоупотреба као и о датуму почетка примене ове мере.

 

Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. септембра. У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем. Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима, како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата.

 

Циљ увођења ковид пропусница је искључиво заштита здравља свих становника Републике Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана.

 

На данашњој седници Владе, у консултацији са Кризним штабом за заштиту здравља становништва од заразне болестиCovid-19, донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају поседовања на Дигиталном зеленом сертификату и позитивног теста на антитела (IgG), не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својини који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида.

 

Подсећамо још једном да су ковид пропуснице, тј. контрола зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима. Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године.

 

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина Синофарм, руска вакцина Спутњик В као и вакцине произвођача Фајзер и Астра Зенека. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.