Гојковић у Љубљани у оквиру председавања Србије Форумом словенских култура

Гојковић у Љубљани у оквиру председавања Србије Форумом словенских култура

21/10/2021 Off By BERB

Фото: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се данас у Љубљани са директорком Форума словенских култура Андрејом Рихтер, у оквиру председавања Србије Форумом словенских култура.

 

 

 

Гојковић, која је председница Управног одбора Форума, и Рихтер су разговарале о предстојећим активностима Форума са циљем јачег повезивање земаља чланица и очувања културне баштине и промовисања културе и савременог стваралаштва земаља словенског говорног подручја.

Србија ће у оквиру свог председавања бити домаћин манифестације доделе награде Жива у области музејске делатности, која окупља најеминентније представнике музеја из земаља словенског подручја, од 10-13. јануара 2022. године и то у Београду и Новом Саду, граду који ће бити и Европска престоница културе следеће године.

Гојковић и Рихтер су разговарале о дефинисању Стратешког програма 2022-2027. године, чији су циљеви промоција међукултурног дијалога словенских култура у циљу јачања узајамног разумевања, сарадње и поштовања. Истакнуто је да је важно да овај документ створи предуслове веће видљивости Форума и успостављање активне мреже словенских земаља.

Гојковић и Рихтер су разговарале и о активностима по питању унапређења и конкретизације сарадње Форума са УНЕСКО-м и Саветом Европе.

 

Гојковић је рекла да Србија подржава иницијативу за обележавање 15 година пројекта 100 словенских романа, који промовише савремену словенску књижевност и ствара блиске везе словенских писаца, преводилаца и читалаца, што ће бити организовано у сарадњи са Народном библиотеком Србије у новембру ове године у Београду.