Интензивирати односе Србије и Сувереног Малтешког Реда

Интензивирати односе Србије и Сувереног Малтешког Реда

19/10/2021 Off By BERB

Извор/Фото: Влада Србије

 

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас, током боравка у Риму, са великим канцеларом и министром иностраних и унутрашњих послова Сувереног Малтешког Реда Албрехтом Фрејером фон Боеселагером и том приликом поручио да су за Србију односи са тим редом веома значајни.

Селаковић, иначе први министар спољних послова Србије који је у званичној посети Сувереном Малтешком Реду, рекао је након сусрета да значај наших односа можда до сада није био препознат на одговарајући начин.

Суверени Малтешки Ред даје принципијелну подршку питањима од виталног значаја за нашу државу, као што су наш територијални интегритет и суверенитет, навео је он и подсетио на то да се ове године обележава 20 година од успостављања дипломатских односа.

Министар је изразио задовољство што је данас потписан Споразум са Сувереним Малтешким Редом који је преговаран десет година, што, како је објаснио, значи да је половина наших дипломатских односа протекла у преговарању данас потписаног споразума.

У будућности ћемо и те како моћи да искажемо не само захвалност Сувереном Малтешком Реду на помоћи која је пружана и која се пружа Србији, већ ћемо се трудити и да заједнички афирмишемо оне вредности наше цивилизације које су свету данас потребније него икада раније, а то су хуманост и солидарност, поручио је он.

Према његовим речима, на састанку је било речи о питањима која су од значаја, не само за Србију и југоисточну Европу, него за целу Европу, као што је питање миграција, борбе против трговине људима, борбе против савременог ропства, а размењени су и ставови по питању кризних жаришта у медитеранском басену и у нашем региону.

У будућности ћемо настојати да интензивирамо нашу сарадњу, да више разговарамо, размењујемо важне информације у погледу нашег посла и да се трудимо да боља и интензивнија комуникација буде пренета на наше заједничке активности, закључио је министар.