За ефикаснији рад ЈП неопходне структурне промене

За ефикаснији рад ЈП неопходне структурне промене

19/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је након састанка са делегацијом ММФ-а, коју су предводили Јан Кес Мартејн, начелник Јединице за југоисток у Европском одељењу, и Јулија Устјугова, шефица Канцеларије Међународног монетарног фонда у Београду, и са представницима јавних предузећа у области производње и дистрибуције електричне енергије и гаса, да је неопходно да сва предузећа боље планирају и брже реализују капиталне инвестиције и покрену структурне промене које ће довести до ефикасног рада.

 

 

„Разговарали смо о финансијском стању сваког предузећа и сложили смо се да најпре инвестициони планови морају да буду јасни и прецизни, да се покрену капиталне инвестиције, пре свега када је реч о ЕПС-у, као и дистрибутивној електроенергетској и гасној мрежи, односно променама у раду „Србијагаса“ и „Транснафте“. Уколико не будемо улагали у гасне интерконекторе, дистрибутивну мрежу, високонапонску мрежу, али и нове капацитете, нећемо моћи да задовољимо потражњу за гасом и електричном енергијом. Суштина је да створимо и енергетске коридоре и будемо незаобилазни енергетски фактор у региону“, изјавила је Михајловићева.

 

Она је рекла да је ово важан тренутак, с обзиром на то да је ове године Србија ушла у процес енергетске транзиције и неопходно је да јавна предузећа покрену своје структурне промене и буду ефикаснија.

„Велике су обавезе и одговорност пред свим државним предузећима, која морају да буду ефикаснија у свом функционисању и да наплаћују своја потраживања. Друговања према „Србијагасу“ су готово 900 милиона евра, према „Електропривреди Србије“ 20 милијарди динара. Руководство тих предузећа мора да буде конкретније и ефикасније у свом раду и хитно крене у нове инвестиционе циклусе. Не сме бити кашњења, као што је случај са досадашњим инвестицијама ЕПС-а, јер сваки дан кашњења у реализацији инвестиција је озбиљан проблем у обезбеђивању енергетске сигурности и задовољењу потреба коју за енергијом имају и привреда и домаћинства. Министарство ће учинити све што је у нашој надлежности да у том процесу помогнемо“, истакла је Михајловићева.

 

Она је истакла да, упркос кризи на европским тржиштима, неће бити поремећаја на српском тржишту енергентима, као и да цена гаса, електричне и топлотне енергије за домаћинства неће бити промењена до краја грејне сезоне.

Током састанка са мисијом Међународног монетарног фонда, осим реформи јавних предузећа, било је речи и о стратешким оквирима за развој енергетике, инвестиционом циклусу и зеленој агенди коју спроводи Министарство, као и гасној диверзификацији и плановима у вези са променама у рударском сектору које се спроводе са циљем модерног, одрживог и зеленог рударства.

„Донели смо нове законе, при крају је израда подзаконских аката и стратешких докумената, националног интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике до 2030, са визијом до 2050. године. Припремили смо и план инвестиција, чија је вредност 17 милијарди евра, од чега ће најмање пет милијарди бити за ОИЕ. То је наш нови модел раста и могућност да унапредимо привредни амбијент“ истакла је Михајловићева.

 

На састанку Министарства и ММФ-а учествовали су и представници „Електропривреде Србије“, АД „Електромреже Србије“, „Електродистрибуције Србије“, ЈП „Србијагас“, Транснафте, ЈКП „Београдске електране.“