Zapažen nastup Srbije na jednom od najvećih svetskih IT sajmova

Zapažen nastup Srbije na jednom od najvećih svetskih IT sajmova

18/10/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas u Dubaiju da na jednom od najvećih sajmova informatičkih tehnologija „Gitex“ naša zemlja ima zapažen nastup pod brendom “Serbia creates tech“.

Jovanović je precizirao da našu zemlju na ovom sajmu, koji se održava u sklopu Svetske izložbe “EKSPO 2020 Dubai”, predstavlja osam kompanija, šest startapova i dva instituta – Biosens i Institut za razvoj veštačke inteligencije, kao i državna firma „Data cloud technologies“ koja radi kao deo Državnog data centra u Kragujevcu.

Interesovanje za naš štand je veliko, jer Srbija predstavlja pouzdanog partnera za investicije, naročito u najsvremenije tehnologije. Zato je bitno da ovde prestavimo Institut za razvoj veštačke inteligencije i kapacitete našeg data centra, objasnio je on.

Takođe, kako je dodao, jučerašnje potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa korporacijom Orakl pokazuje koliko je veliko interesovanje celog sveta za ono što Srbija sad može da ponudi u sektoru digitalizacije.

Prema njegovim rečima, nastup Srbije na sajmu „Gitex“ je izuzetno važan zbog pokazivanja kapaciteta koji se ogledaju u razvoju digitalne infrastrukture i poslovnog okruženja, jer se naša privreda pomerila sa one koja se zasniva na investicijama na onu koja se temelji na inovacijama.

Zbog toga, sve ono što je Srbija uradila prethodne četiri godine na osnivanju naučno-tehnoloških parkova, razvoju veštačke inteligencije i uspostavljanju Državnog data centra i druge digitalne infrastrukture je izuzetno važno da bude predstavljeno na ovom sajmu, podvukao je Jovanović.

Savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industije i turizam Ana Ilić istakla je da je Srbija prvi put ovako organizovano nastupila na jednom od najvećih tehnoloških sajmova u svetu.

Predstavljeni smo na dva štanda, i to na „Gitex“-u, gde nastupa 11 naših kompanija, i na jednom u „Future stars“ delu, gde imamo naših šest startapova, precizirala je ona i objasnila da sve to predstavlja proširenje našeg nastupa na Svetskoj izložbi i zato su sva ta mesta pod istim dizajnom i pod istim sloganom “Serbia creates tech“.

Prema njenim rečima, izvanredno je to što su tri od šest naših startapova, među 750 drugih iz 30 zemalja sveta, prošla u finale „Supernova izazov za startapove“.

To, kako je navela, znači da će se oni takmičiti za nagradu od 200.000 evra finansiranja od samog „Gitex“-a, ali je tu još mnogo fondova i drugih investitora koji su vrlo zainteresovani da vide šta nude startapovi, a to je prilika za sve njih.