Vlada Srbije i korporacija Orakl potpisali Memorandum o razumevanju

Vlada Srbije i korporacija Orakl potpisali Memorandum o razumevanju

18/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije i korporacija Orakl potpisali su Memorandum o razumevanju u paviljonu Republike Srbije na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi EKSPO 2020, koja se održava u Dubaiju.

 

Svrha ovog memoranduma jeste da se proceni mogućnost uspostavljanja regionalnog data centra korporacije Orakl, u okviru komercijanog segmenta Državnog data centra u Kragujevcu, koji bi podržao rastuću potražnju za klaud uslugama u regionu.

U okviru ovog sporazuma, Vlada Srbije i Orakl sarađivaće i na razvoju inicijativa u vezi sa borbom protiv koronavirusa i drugim zdravstvenim prioritetima.

Uspostavljanje ove vrste Orakl regionalnog centra podataka omogućiće stvaranje digitalnog haba sa potencijalom pružanja Orakl klaud usluga korisnicima u Srbiji, u ovom delu Evrope, ali i šire.

Napredna rešenja korporacije Orakl, uključujući klaud infrastrukturu, mogu pomoći preduzećima u zdravstvu, maloprodaji, bankarstvu i drugim industrijama da koriste podatke za inovacije, povezuju timove i održavaju obim posla sigurnim pri njegovom povećanju.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović istakao je da mogućnost sklapanja partnerstva sa korporacijom Orakl, jednim od svetskih IT lidera, kao potencijalnim komercijalnim korisnikom u Državnom data centru u Kragujevcu predstavlja još jednu potvrdu rezultata Vlade Srbije u sektoru digitalizacije, investiranja u najmoderniju infrastrukturu data centara i kadrovskih i tehničkih kapaciteta Srbije.

Ovo je još jedan dokaz koliko je Srbija dobar i pouzdan partner za strane investicije u najsavremenije tehnologije, kao i da Srbija, kao regionalni IT lider, predvodi celokupni region u eri četvrte industrijske revolucije, naveo je Jovanović.

On je potvrdio da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, da obezbeđuje čuvanje podataka i opreme javne uprave i komercijalnih korisnika, kao i da predstavlja značajnu infrastrukturnu osnovu za razvoj elektronske uprave u Srbiji.

 

Viši potpredsednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope Leopoldo Boado Lama rekao je da Orakl prepoznaje važnost Srbije kao haba za digitalnu transformaciju i može da sagleda vrednost klaud regiona u podizanju korisničkog iskustva građana i preduzeća na novi nivo, sa većom tehnološkom efikasnošću i agilnošću uz najviše nivoe bezbednosti.

Svetska izložba EKSPO 2020 Dubai održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.

Tema nastupa Republike Srbije na ovogodišnjoj svetskoj izložbi je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost“.