Селаковић отворио изложбу „Србија и Ватикан 1878-1914“

Селаковић отворио изложбу „Србија и Ватикан 1878-1914“

19/10/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Никола Селаковић отворио је вечерас на понтификалном Латеранском универзитету у Риму изложбу „Србија и Ватикан 1878-1914“.

 

 

 

Селаковић је поручио да изложба сведочи о богатој стогодишњој историји дипломатских односа Србије и Свете Столице, истакавши да су темељи наших односа јаки, дубоки и засновани на заједничким вредностима и интересима.

 

Обраћајући се присутнима, министар је рекао да је Србија од почетка своје нововековне државности настојала да са Светом Столицом успостави ефикасну комуникацију како би се питање односа међу хришћанима у овом делу света решавало на миран и, у складу са напредним српским уставотворним решењима из 19. Века, модеран начин.

 

„Подсећам вас да су још од Сретењског устава, грађани Србије римокатоличке вероисповести уживали пуна верска права и слободе“, казао је министар и додао да српски народ вековима дели животни простор са другим народима и конфесијама, као и да је тај простор много пута био поприште сукоба који су неретко имали и религиозну димензију.

 

„Сарадња са Светом Столицом била је од велике важности како би се отворена питања  међу хришћанима на овим просторима решила на миран и хришћански начин“, указао је министар.

 

 

Селаковић је навео да и данас Србија и Света Столица развијају сарадњу засновану на разумевању, посебно нагласивши да је за нашу земљу од велике важности позиција Свете Столице у погледу једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

 

„Борећи за очување свог територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, Србија инсистира на томе да је културно наслеђе у нашој јужној покрајини не само српско, већ да је реч о наслеђу хришћанске Европе“, рекао је министар и подвукао да хришћански темељи Европе не могу бити сачувани без минимума свехришћанског јединства и кохезије.

 

Поред шефа српске дипломатије присутнима су се обратили секретар Свете Столице за односе са државама монсињор Пол Ричард Галагер, као и амбасадор Србије при Светој Столици Сима Аврамовић.

 

Изложби су присуствовали амбасадори бројних земаља акредитовани при Светој Столици, и то из: САД, Русије, Велике Британије, Турске,  Шпаније, Грчке, Албаније, Бугарске, Северне Македоније, БиХ, Кубе, Јапана, Индонезије, Мексика, Панаме, Анголе, Чешке, Словачке, Црне Горе, Камеруна и Никарагве и отправници послова Хрватске и Румуније.