Србија ће имати довољно струје и гаса

Србија ће имати довољно струје и гаса

18/10/2021 Off By BERB

Фото: rts.rs

 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да Србија има довољно и струје и гаса за снабдевање грађана и да ће држава учинити све да обезбеди енергетску стабилност у условима енергетске кризе у свету.

 

“Најскупља је енергија које нема, а наши грађани имаће довољно и струје и гаса по гарантованим ценама. Друго важно питање јесу цене, посебно гаса, и о томе се сад преговора у процесу закључивања новог дугорочног уговора. О ценама за индустрију ће ЕПС, као и „Србијагас“, разговарати са предузећима појединачно. Те цене уопште нису ниске и о томе мора да се води рачуна“, рекла је Михајловићева гостујући у Дневнику РТС-а.

 

Она је рекла да се за кризе мора припремати и да актуелна енергетска криза, која је изазвана, између осталог, убрзаним растом после пандемије и великом тражњом за енергентима, није ни прва ни последња.

“Цене гаса се нису десиле као шок, оне су почеле да расту још од пролећа, а слично је и са струјом. Јавна предузећа морају да буду много ефикаснија и бржа. Њихова обавеза била је да обезбеде енергетску стабилност, а не да се заклањају иза председника и да га моле да преговара са председником друге државе да би решио проблем. Знало се и када ЕПС улази у ремонте и морали су да воде рачуна већ у пролеће како ће надоместити струју, а не да данас увозимо 10 одсто. Држава ће у оваквим ситуацијама обезбедити све за грађане не питајући за цену, али је питање да ли држава треба да стане иза предузећа која не раде свој посао. Сад је важно да се цене прате и да будемо обезбеђени са довољном количином енергије и енергената, а кад се заврши криза да видимо где се каснило и чија је одговорност”, рекла је Михајловићева.

 

Она је најавила да ће данас у Димитровграду уручити прве уговоре у оквиру програма енергетске санације, који ће помоћи грађанима да смање своје рачуне, а да држава троши мање енергије.

“У наредних месец дана уговори за замену столарије биће додељени у још 60 општина, а четрдесетак општина пријавило се за учешће у програму набавке соларних панела. Ако будемо доследни и наставимо да улажемо, за три године можемо да на овај начин смањимо потрошњу електричне и топлотне енергије за око 20 одсто”, навела је потпредседница Владе.